Підрив Каховської ГЕС: кількість безвісти зниклих людей зросла до 27

Дата: 10 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 10 червня внаслідок затоплення, спричиненого підривом російськими військовими Каховської ГЕС, на Херсонщині щонайменше 27 людей вважають зниклими безвісти. 

Про це розповіли у МВС. 

Фото: МВС

Затопленими на Херсонщині лишаються 47 населених пунктів, із яких 33 на підконтрольній українському уряду території, а 14 – на окупованій Росією. На окупованій частині регіону місцеві мешканці опинились у пастці, бо окупаційна влада не допомагає з виїздом та чинить перешкоди тим, хто намагається вивезти людей. 

Росіяни не дозволяють українському Червоному Хресту евакуювати людей із затопленого лівого берега. Волонтери з лівого берега на ранок 10 червня казали, що родичі не можуть встановити зв’язок із щонайменше 395 людьми з окупованих Олешок, Голої Пристані, Кринки та Кохан. 

На підконтрольній українському уряду території Херсонщини окрім зниклих безвісти відомо про чотирьох загиблих та 11 поранених, які отримали травми під час евакуації, коли російські військові почали обстріл. 

Росіяни не припиняють гатити по Херсону та регіону й надалі. 10 червня під час атаки постраждали двоє чоловіків, які допомагали вивозити людей з району підтоплення. 

Фото: МВС

На Миколаївщині під водою лишається 31 населений пункт. У області знають про одного загиблого. 

Загалом з районів підтоплення вдалось евакуювати понад три тисячі цивільних: на Херсонщині – 2620 людей, з яких 160 дітей, а на Миколаївщині – 936 людей, серед яких 167 дітей. 

Наслідки підриву Каховської ГЕС відчули й на Дніпропетровщині. У регіоні у 26 населених пунктах майже 90 тисяч людей лишились без водопостачання, тож вдала привозить питну та технічну воду.

Нагадаємо, що нині в Каховському водосховищі рівень води нижчий за 12,7 метра, тож, як прогнозують в Укргідроенерго, до кінця поточного тижня водойма перестане існувати. Після деокупації водойму мають заповнити знову, втім будівництво нової гідростанції обійдеться в понад 1 мільярд доларів, а тривати це може до п’яти років, кажуть фахівці. 

Україна вже повідомила Міжнародний кримінальний суд про підрив Росією дамби Каховської ГЕС. 

Українські правоохоронці ведуть слідство у відповідній справі за статтями про екоцид та порушення законів та звичаїв війни, а спецслужбовці мають докази, що ГЕС підірвала російська диверсійна група. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter