Підроблені лікаркою з Івано-Франківщини ковід-сертифікати анулюють

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На Івано-Франківщині викрили лікарку, яка вносила неправдиві відомості про вакцинацію до електронної системи eHealth. 

Про це повідомили в СБУ.

За свої послуги зловмисниця отримувала по 2,5 тисячі гривень. Фото: СБУ

Організувала схему заступниця директора однієї з комунальних лікарень області. До неї, як встановили слідчі, зверталися люди, які не бажали вакцинуватися, однак хотіли мати сертифікат у “Дії”. За те, щоб внести дані до електронної системи eHealth через програму Medics зловмисниця брала по 2,5 тисячі гривень. Невикористану вакцину ж списували.

У кабінеті лікарки вже провели обшук та вилучили комп’ютерну техніку, яку та використовувала для внесення даних, журнал обліку вакцинованих осіб та інші документи, що підтверджують протиправну діяльність.

За словами правоохоронців, після встановлення даних осіб, які користувалися послугами лікарки, їхні свідоцтва про вакцинацію анулюють. 

Наразі за внесення неправдивих даних до електронних ресурсів порушники можуть отримати до шести років позбавлення волі. Покарання загрожує й тим, хто виготовляє та продає підроблені документи про щеплення і Можна отримати штраф 17 тисяч гривень або позбавлення волі до п’яти років, а також тим, хто їх використовує і Загрожує 850 гривень штрафу або до двох років обмеження волі. .

Нещодавно парламент у першому читанні підтримав, щоб: 

  • за використання підроблених документів про проведення щеплень порушники сплачували штраф від 17 до 34 тисяч гривень або отримували обмеження волі до двох років;

  • за внесення неправдивих відомостей про проведення щеплень медпрацівники сплачували штраф від 34 до 68 тисяч гривень або ж отримували позбавлення волі на строк до двох років;

  • за виготовлення підроблених документів на продаж сплачували штраф від 85 до 170 тисяч гривень або отримували позбавлення волі до трьох років.

Останнім часом в Україні спостерігають збільшення кількості щоденних заражень коронавірусом, водночас правоохоронці викривають сотні зловмисників на підробленні ковід-сертифікатів, необхідних для поїздок на транспорті та відвідування закладів у червоних зонах. 

Нещодавно Надії та Вірі Савченко вручили підозру через використання підроблених ковід-сертифікатів. Колишня народна депутатка із сестрою за фальшивими документами про щеплення препаратом Pfizer намагалися потрапити до України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter