Підпал автівки “Схем”: Печерський суд назвав маніпуляцією слова про причетність “журналіста Портнова” до злочину

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Печерський райсуд Києва задовольнив позов ексзаступника голови Адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрія Портнова до редакторки та ведучої програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької та низки медіа про захист честі та ділової репутації. 

Рішення цитує видання LIGA.net.

Спалена автівка журналістів “Схем”. Фото: “Детектор медіа”

Восени 2019-го Портнов у власному телеграм-каналі виклав персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка досліджувала його діяльність. Він оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери авто.

Окрім цього, Портнов пригрозив усій редакції “Схем” публікацією особистої інформації, аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби. У своїх публікаціях колишній керівник АП називав себе “журналістом”.

За рік, у серпні 2020-го автівку “Схем” спалили у Броварах на Київщині, тож журналісти, які ще під час оприлюднення даних заявляли про тиск, пов’язали з підпалом Портнова. 

Печерський районний суд вважає інформацію про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля “недостовірною”. У рішенні суду стверджується, що журналісти нібито маніпулюють громадською думкою та “створюють негативне враження” щодо нього.

Інформація про Портнова, як йдеться в ухвалі, “невиправдано негативна”, “створює враження про нього як про злочинця”, “руйнує оцінку його людських, ділових і професійних якостей, оскільки позивач займається бізнесом, професійною адвокатською діяльністю”. 

Суддя Олексій Соколов також погодився, що Портнова слід називати “журналістом” попри те, що самі журналісти, наприклад, у Раді з питань свободи слова при Офісі президента Володимира Зеленського просили Портнова так не робити. 

Суддя Соколов, як звертали увагу раніше антикорупційні активісти, причетний до ухвалення “сумнівних рішень на користь представників судової системи”.

Андрій Портнов

На думку Соколова, Портнов впродовж багатьох років “здійснював журналістську діяльність”, тож поширення інформації про начебто його причетність до підпалу “негативно впливає на громадську оцінку його якостей в очах оточуючих”.

Медіа, зокрема NV, “Громадське”, “Прямий” та 5 канал зобов’язали спростувати “недостовірну інформацію” після набрання рішенням законної сили. Нині журналісти вирок, який ще можна оскаржити, не коментували. 

Нагадаємо, що Андрій Портнов, якого журналісти називають одним з авторів “диктаторських законів”і Ухвалені парламентом з порушенням регламенту 16 січня 2014-го закони, згідно з якими, наприклад, автомобілістам заборонили їхати у колоні, де понад п'ять машин, за носіння шолому передбачили штраф або арешт, за груповий протест – два роки, штраф за відсутність ліценції на розповсюдження інтернету провайдерами тощо. , після Революції гідності втік з України, однак повернувся у 2019-му. Торік, як повідомляли медіа, він знову втік з України. 

Портнов відомий своїми погрозами правоохоронцям, активістам та журналістам. До прикладу, колишньому очільнику управління спецрозслідувань ГПУ Сергієві Горбатюку, який займався розслідуваннями “справ Майдану”, погрожував возити у клітці та “показувати, наче мавпу”, а прокурору Олександру Божку, називаючи “твариною”, радив озиратись”, бо “зажене у колонію”. 

До відповідальності за погрози його не притягали

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter