Під час депортації окупанти стали “відсіювати” дітей з хворобами, бо росіяни повертають їх після незаконного всиновлення

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни, які незаконно всиновили дітей з окупованих територій України, масово повертають їх назад до дитячих будинків, коли виявляють захворювання та проблеми зі здоров’ям. Через це окупанти на Донбасі ввели процедуру диспансеризації, яка дозволяє відбирати для депортації лише здорових дітей.

Про це йдеться в аналітичному звіті “Примусова депортація дітей в РФ”, який підготували ГО “Східна правозахисна група”, “Інститут стратегічних досліджень та безпеки”, презентованому 7 грудня. 

У дослідженні зазначається, що з березня до серпня 2022 року темпи примусової депортації дітей з окупованих територій в РФ значно збільшились.

Але вже в кінцевих пунктах перебування в дітей стали виявляти різні типи захворювання, і з’явилися перші “повернення”. Тобто російські родини, які щойно “всиновили” дітей з Донбасу, стали повертати назад у дитячі будинки.

Автори звіту стверджують, що у вересні такі повернення стали масовими, і російська влада намагалася це якийсь час приховувати. Однак інформація про це з’явилась у пресі. 

Зокрема, дослідники наводять слова голови Спілки прийомних батьків, всиновлювачів та опікунів Наталії Городиської.

“Тому що дуже велика кількість повернень дітей із сімей, що заміщують. А тепер ще й діти з Донбасу …” – каже вона в інтерв’ю російському виданню “Аргументы недели”.

Тож, за словами правозахисників, щоб зменшити кількість повернень прийомних дітей з Донбасу, в РФ вирішили проводити так звану “диспансеризацію” дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, з тимчасово окупованих українських територій, які є кандидатами на депортацію до РФ.

Скріншот зі звіту “Примусова депортація дітей в РФ”

Але, пояснюють правозахисники, це рішення ухвалили в жовтні 2022 року вже для нових партій дітей. Тобто здорових дітей з нових “надходжень” після проходження диспансеризації віддають до прийомних сімей. А тих, хто має хвороби, “відсіюють”. Тих дітей, яких уже повернули до ухвалення рішення про диспансеризацію, відправили назад на тимчасово окуповані території.

“Якщо аналізувати процес дитячої диспансеризації, яка закріплена розпорядженням РФ від 22 жовтня 2022 за підписом Михайла Мішустіна, то Кремлю потрібні здорові діти, а хворих вони лишають на тимчасово окупованих РФ територіях України”, – йдеться у висновках звіту. 

Правозахисники порівнюють це з діями нацистів, які вважали людей із хворобами людьми другого сорту.

“Процес примусової дитячої депортації з окупованих територій України в РФ – це частина злочину РФ під назвою геноцид українського народу. Це доказ того, що РФ має нацистські, фашистські наміри. Здорових дітей забираємо, хворих лишаємо – так робили лише фашисти. І це фундамент їхніх дій. Повернення дітей означає, що ними не проводилася програма з підготовки, інтеграції дітей. Якби було так, вони б надавали підтримку тощо, але вони цього не роблять. Головна мета – вбити українську ідентичність цих дітей. Для них головне – зменшення кількості українців”, – зазначив під час презентації звіту в Укрінформі правозахисник Павло Лисянський.

Нагадаємо, за даними, озвученими російською владою, РФ депортувала на власну територію від 308 тисяч до більш ніж 600 тисяч українських дітей. Лише частина з цих дітей – сироти або позбавлені батьківського піклування. Значна частина була переміщена під виглядом евакуації з офіційними представниками. Водночас 2100 таких дітей до моменту повномасштабного вторгнення перебували в закладах цілодобового проживання. Це були як діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, так і діти з інвалідністю.

Щонайменше 386 українських дітей з окупованих територій були незаконно всиновлені росіянами з початку повномасштабного вторгнення. Таку цифру озвучила юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter