Петицію за відставку Татарова підписав “Biden Joe”: в ОП обіцяють розібратись

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс президента звернувся по пояснення до Державної служби спеціального зв’язку щодо підпису користувача з іменем “Biden Joe” під петицією про звільнення заступника керівника Офісу президента Олега Татарова.

Про це повідомляє “Українська правда”. 

Петицію із закликом негайно звільнити заступника керівника Офісу президента в березні поточного року зареєстрував очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Станом на сьогодні під нею підписалися 25 тисяч осіб, однак серед підписантів несподівано помітили користувача “Biden Joe”. Залишити підпис можна було лише після авторизації електронним підписом або через Bank-ID, а тому активісти почали припускати, що в цю ситуацію могли втрутитися ззовні. 

“Учора “Joe Biden” підписав петицію про звільнення Татарова і я написав, що цю фальсифікацію зробив Офіс президента. Але маю перепросити. Правильніше буде так: у кращому випадку фальсифікація відбулася в Офісі президента. У гіршому – державна система авторизації (ID.gov.ua) сприймає тестові електронні ключі за справжні. І це ставить під питання всю систему державної кібербезпеки”,написав Шабунін у фейсбуку. 

У Держспецзв’язку Офісу президента повідомили, що 18 червня отримали звернення щодо можливої маніпуляції з підписами під час голосування на сайті петицій офіційного інтернет-представництва, а тому негайно почали перевірку. 

Олег Татаров. Фото: credence.com.ua

“Негайно розпочато вивчення даного інциденту та перевірку інформаційної безпеки ресурсів. На звернення Офісу президента України надамо вичерпну відповідь у найкоротший термін. Головний пріоритет – забезпечення надійного захисту електронних ресурсів органів державної влади”, – запевнили вони.

Нагадаємо, що Олег Татаров обійняв посаду заступника керівника ОП на початку серпня минулого року, а в листопаді ввійшов до складу Комісії з правової реформи. Одразу після призначення низка правозахисних організацій закликала президента звільнити заступника голови його офісу. Як згодом дізналися журналісти, у січні 2014-го Татаров отримав звання “Заслужений юрист України” від Віктора Януковича.

НАБУ розслідує справу щодо Татарова, яка стосується його можливої причетності до фальсифікації експертизи в справі колишнього нардепа та забудовника Максима Микитася. Представники САП та НАБУ навіть приходили в Офіс президента і повідомили Татарову про підозру, а сам він написав заяву про зупинення повноважень “через суспільний резонанс”. 

Згодом Генпрокуратура відкликала клопотання про арешт Татарова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter