Петиція про демонтаж пам’ятника Булгакову та перейменування музею в Києві набрала 6 тисяч підписів

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Петиція про усунення російського та радянського письменника Михайла Булгакова з публічного простору Києва набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів. У зверненні також ішлося про необхідність перейменування та зміни експозиції Літературно-меморіального музею Булгакова, що розташований за тією ж адресою.

Про це пише Інститут масової інформації з посиланням на петицію, яка зʼявилася на сайті Київської міської ради 8 квітня.

Колаж: Вікна

Автор петиції Олег Слабоспицький просив Київську міську державну адміністрацію, Київську міську військову адміністрацію та Київську міську раду демонтувати з публічного простору пам’ятник та меморіальну дошку Булгакову на Андріївському узвозі.

За словами автора петиції, наявність у публічному просторі Києва меморіальної дошки, пам’ятника та музею Булгакова є порушенням Закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

У відповідь на звернення міський голова Києва Віталій Кличко доручив заступниці голови КМДА Ганні Старостенко, заступнику голови КМДА Петру Пантелеєву та постійним комісіям Київської міськради з питань збереження та захисту культурної спадщини, з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою розглянути петицію в установленому порядку.

Нагадаємо, що цього місяця Міністерство культури та інформаційної політики видало наказ, яким вилучило з Державного реєстру нерухомих пам’яток України Арку Свободи українського народу в Києві. 

Однак Департамент культури КМДА не ухвалюватиме рішень щодо демонтажу Арки Свободи українського народу. 

Арку, що до 2022 року мала радянську назву “дружби народів”, спорудили в 1982 році на честь Переяславської ради. Під самою металевою конструкцією містилися два монументи, один з яких уже розібрали, а другий – збираються демонтувати. 

Розмови про те, щоб демонтувати арку, лунають не вперше, а активніше про це говорять із 2014 року. За цей час радянський монумент використовували для акцій. Так, у 2018-му художники та правозахисники відкрили інсталяцію “Тріщина дружби”, щоб привернути увагу до долі тоді бранця Кремля Олега Сенцова.

За рік до цього, під час проведення Євробачення, арку “розфарбовували” кольорами райдуги, що спричинило обурення праворадикальних активістів, які побачили в цьому загрозу “традиційним цінностям”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter