У Києві не зноситимуть Арку Свободи українського народу

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Департамент культури КМДА не ухвалюватиме рішень щодо демонтажу Арки Свободи українського народу. 

Про це розповіли у КМДА. 

Фото: КМДА

Арку, що до 2022 року мала радянську назву “дружби народів”, спорудили в 1982 році на честь Переяславської ради. Під самою металевою конструкцією містилися два монументи, один з яких уже розібрали, а другий – збираються демонтувати. 

Напередодні Мінкульт вирішив, що арку не слід вважати пам’яткою, бо навіть перейменування не позбавило її “радянської ідеологеми та конотації”, тож споруда “становить загрозу національній безпеці України”.

Київські посадовці, відповідаючи на рішення Мінкульту, назвали арку однією з візитівок міста, сенс якої вже переосмислено. 

“Простір біля неї отримає нову концепцію”, – обіцяють у КМДА. 

Розмови про те, щоб демонтувати арку, лунають не вперше, а активніше про це говорять із 2014 року. За цей час радянський монумент використовували для акцій. Так, у 2018-му художники та правозахисники відкрили інсталяцію “Тріщина дружби”, щоб привернути увагу до долі тоді бранця Кремля Олега Сенцова.

“Тріщина дружби”. Фото: Shutterstock.com

За рік до цього, під час проведення Євробачення, арку “розфарбовували” кольорами райдуги, що спричинило обурення праворадикальних активістів, які побачили в цьому загрозу “традиційним цінностям”.  

Фото: Shutterstock.com

Нагадаємо, що торік у Києві на щиті монумента “Україна-мати” закріпили тризуб замість герба СРСР. 

Фотографія обкладинки: Leonid Andronov / Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter