Петиція на підтримку законопроєкту про реєстровані партнерства набрала необхідну кількість підписів

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Менш ніж за місяць петиція на підтримку законопроєкту № 9103 “Про інститут реєстрованих партнерств” набрала 25 тисяч підписів. Підписанти наголошують, що пари, які не хочуть або не можуть оформити шлюб, не мають змоги отримати такі самі права, що й одружені. Зокрема, це стосується питань лікування, спадку та соціального захисту в разі загибелі партнера. 

Відповідна інформація міститься на сайті ОП.

Фото: Військові ЛГБТ та наші союзники

“Одностатеві партнери не можуть ухвалити рішення щодо лікування свого партнера чи партнерки, якщо він чи вона були поранені та не можуть ухвалити такі рішення самостійно, або в гіршому випадку, якщо він чи вона загинули, не можуть розпоряджатися його, її тілом, отримати спадок за пільговими умовами чи отримати соціальний захист з боку держави, як це передбачено для сімей військових чи постраждалих від війни”, – пояснює автор петиції Петро Жеруха.

Так, підписанти закликали владу легалізувати цивільні партнерства для одностатевих та різностатевих пар, щоб захистити тих, хто захищає Україну – ЛГБТ-військових, зокрема. 

“Дехто з ЛГБТ+-військових не дожив до моменту, коли зможе оформити свої стосунки, як 21-річний Роман Ткаченко, що загинув під час битви на Харківщині. А його коханий в очах української держави досі для нього – ніхто”, – зазначається у зверненні.

Відомо, що 13 березня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”. Мета цього проєкту – створення в Україні інституту реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.

Ухвалення цього законопроєкту розв’яже проблему правового статусу, прав та обов‘язків партнерів і партнерок, правовий режим їхнього майна, питання спадкування, соціального захисту, прав у разі смерті чи зникнення одного з них тощо. 

Цей законопроєкт уже підтримав парламентський Комітет молоді та спорту, члени якого вважають створення нового інституту цивільних партнерств “важливим кроком на шляху до європейської інтеграції України”. Підтримує ініціативу й Міністерство фінансів та Держприкордонслужба, а проти виступає, наприклад, Державна міграційна служба та Рада церков

Однак Міністерство оборони України не підтримало законопроєкт. У відповіді авторства міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так.

У зауваженнях до законопроєкту Міноборони також називає дещо дискримінаційним положення статті 13. Ця стаття передбачає, що в разі бажання військового зареєструвати партнерство подана заява про реєстрацію вважатиметься підтвердженням факту надання згоди на це. Передбачили таку можливість через ситуації, коли військові не можуть бути присутніми на реєстрації, бо виконують свої обов’язки. Посадовці не зазначили, що саме вважають дискримінацією. 

Після такої відповіді Міноборони ЛГБТ-військові запросили Резнікова на спільну зустріч. Очільник громадського об’єднання “Українські ЛГБТ+-військові за рівні права” Віктор Пилипенко зауважує, що його об’єднання налічує понад 300 ЛГБТ+-військових, серед них близько 100 відкриті у власній ідентичності. Частина з них захищає Україну на полі бою з 2014 року.

Міністр оборони на зустріч погодився

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter