Петиція активіста Віталія Шабуніна про скасування “правок Лозового” за годину набрала понад 25 тисяч підписів

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Петиція про скасування у законопроєкті №10060 щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури так званих “правок Лозового” у повному обсязі, зареєстрована на сайті Офісу президента, набрала понад 25 тисяч необхідних підписів усього за годину.

Про це повідомив її автор, голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Джерело: скриншот з сайту Офісу президента України

Зареєстрували петицію об 15:11, а вже о 16:14 активіст повідомив, що збір голосів під петицією закінчився на позначці 29 838 і наразі має статус “завершено”. Тепер її має розглянути президент.

Шабунін у петиції вказує “правки Лозового” причиною закриття резонансних справ щодо Ігоря Коломойського та уникнення відповідальності фігурантів інших резонансних корупційних справ, зокрема, Вадима Альперіна та інших у справі “Роттердам+”.

“Причиною закриття всіх цих проваджень є не відсутність вини підозрюваних, а положення Кримінального процесуального кодексу, які діють в Україні з 16 березня 2018 року”, – наголосив він.

Правки ухвалила Верховна Рада VIII скликання ще в жовтні 2017 року за пропозицією нардепа Андрія Лозового, через що отримали свою назву. Їхньою головною метою стало створення лазівок для уникнення відповідальності чиновників та олігархів за корупцію. Завдяки ним покарання уникають також особи, які вчинили інші тяжкі чи особливо тяжкі злочини — шахрайства та навіть зґвалтування, наголосив активіст.

Активіст у петиції закликав скасувати “пункт 10 частини 1 статті 284 КПК, що надає безумовну підставу для закриття справи в разі збігу строку слідства після підозри, а також повернути порядок продовження строків слідства, який діяв до “правок Лозового”.

Нагадаємо, що “правки Лозового” підтримала Верховна Рада VIII скликання в жовтні 2017 року. Їхнім ініціатором виступив нардеп Андрій Лозовий. Вони значно скорочують строки досудового розслідування в кримінальних провадженнях – з років до місяців.

Критики ще шість років тому казали, що документ дозволить корупціонерам уникати покарань, а також ускладнить роботу правоохоронців. 

У серпні поточного року “правки Лозового” скасували для воєнних злочинів. 

Згодом Верховна Рада проголосувала за варіант законопроєкту, який скасовує деякі пункти правок, але не повністю. Скасування зробили в межах законопроєкту про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — ця реорганізація була однією з вимог Європейської комісії та Міжнародного валютного фонду для вступу України в Євросоюз.

8 грудня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав цей документ.

У Раді зареєстровані два законопроєкти, які скасовують “правки Лозового” – №10100 і альтернативний ухваленому №10060-2.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter