Переселенців з-поміж людей з інвалідністю та пенсіонерів зможуть поселити до санаторіїв – Мінсоцполітики

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У межах експериментального проєкту Міністерства соціальної політики двом категоріям внутрішньо переміщених осіб – людям з інвалідністю та пенсіонерам – забезпечать проживання в українських санаторіях. 

Про це розповіла начальниця Головного управління Нацсоцслужби в Полтавській області Ліана Новосад.

Санаторій “Слава”. Фото: Discover

Так, за словами посадовиці, у людей літнього віку та людей з інвалідністю, які проживають, зокрема, у закладах освіти, є можливість переїхати до санаторіїв “Слава” на Полтавщині чи “Батьківщина” в Трускавці. 

Заклади визначені учасниками експериментального проєкту Мінсоцполітики з надання соціальних послуг людям літнього віку та особам з інвалідністю з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

Соціальні послуги з надання притулку, підтриманого проживання та соціальної адаптації є безоплатними.

Новосад також розповіла, що з 1 серпня в Полтавській області почалися перевірки фактичного місця перебування переселенців. 

“Перевірці підлягають не всі внутрішньо переміщені особи, а тільки ті, хто отримує допомогу від держави. Захід контролю здійснюється безпосередньо протягом 10 днів після ухвалення рішення про проведення перевірки. Але до людини одразу за вказаною адресою спеціалісти не йдуть.

Внутрішньо переміщеній особі повідомляють доступним способом (лист на електронну пошту, телефонний дзвінок чи повідомлення в месенджерах) про проведення перевірки. І тільки за два дні фахівці управління чи уповноважені особи відвідають адресу, вказану як фактичне місце проживання”, – пояснила вона. 

Раніше ZMINA писала, що в березні 2023 року Мінсоцполітики та Нацсоцслужба надали роз’яснення територіальним органам соціальних служб про необхідність попереджати внутрішніх переселенців щодо відвідування їх з метою перевірки. 

Так, під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт і залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації. Після цього лише в разі неявки переселенцям можуть скасувати статус ВПО і припинити передбачені для них виплати.

Нагадаємо, що в травні уряд розширив перелік категорій внутрішньо переміщених осіб, які мають право на отримання тимчасового житла, затвердивши перелік соціально незахищених категорій населення з-поміж переселенців.

До вразливих категорій, зокрема, належать:

  • особи з інвалідністю;
  • особи віком понад 60 років;
  • діти-сироти та позбавлені батьківського піклування;
  • особи, які самостійно виховують дитину;
  • сім’ї військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях;
  • багатодітні та малозабезпечені сім’ї.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter