Переселенці отримуватимуть субсидії на оренду житла: уряд затвердив пілотний проєкт

Дата: 25 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

На засіданні 25 жовтня уряд ухвалив експериментальний проєкт, який передбачає надання субсидій на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб.

Про прийняття цього рішення повідомили народні депутати Тарас Мельничук і Павло Фролов.

Фото: “Факти”

Ці субсидії виплачуватимуть орендодавцям як компенсацію вартості або частини вартості оренди житла, яке знімають ВПО. 

Спершу проєкт впроваджуватимуть у дев’яти областях, що розташовані поблизу лінії фронту, зокрема в Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій та Херсонській.

Для отримання субсидії переселенці повинні укласти офіційний договір оренди з орендодавцем, та зареєструвати його у базі договорів оренди житлових приміщень, створеній Пенсійним фондом України. Типовий договір можна буде підписати у відділенні Пенсійного фонду або через електронний кабінет на його сайті.

Ця субсидія на оренду житла не вплине на можливість отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Площа орендованого приміщення для розрахунку субсидії визначатиметься соціальним нормативом у 13,65 кв. м на людину, але не менше як 35,22 кв. м на сім’ю.

Субсидію призначатимуть за умови, що витрати домогосподарства на оренду перевищуватимуть обов’язковий платіж, базова ставка якого становить 30% сукупного доходу домогосподарства.

Нагадаємо, що благодійна організація “Карітас” запускає масштабну програму допомоги людям із вразливих груп населення, зокрема й переселенцям, щоб ті змогли підготуватися до зимового періоду.

Ця ініціатива спрямована на надання підтримки через локальні осередки “Карітасу”, зокрема в таких містах, як Дніпро, Чернігів, Одеса, Запоріжжя, Краматорськ, Івано-Франківськ, Коломия, Надвірна, Дрогобич, Стрий та Сокаль.

Допомогу отримають ВПО та місцеві мешканці, чий дохід не перевищує 6318 грн на особу в сім’ї. Про деталі отримання допомоги можна дізнатися, звернувшись на гарячу лінію 0 800 336 734.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter