ПАРЄ назвала РПЦ частиною неоімперіалістичної ідеології Путіна

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо смерті російського позиціонера Олексія Навального, в якій вчергове назвала режим у Росії диктаторським, а Російську православну церкву – частиною неоімперіалістичної ідеології. 

Текст резолюції опублікували на сайті ПАРЄ. 

Російський православний священник благословляє нові автомати Калашникова під час церемонії вручення зброї нещодавно призваним на військову службу членам російського елітного загону ОМОНу в Ставрополі. Фото: AFP

Асамблея не визнає легітимність Путіна як президента РФ, тож ще раз закликала країни припинити всі контакти з ним, за винятком гуманітарних цілей і в прагненні миру. 

Фашистська пропаганда, зловживання системою кримінального правосуддя та гуртування довкола імперіалістичних завоювань створили у Росії, на думку авторів резолюції, тоталітарну систему, спосіб дії якої нагадує не державу, а злочинну організацію. 

“Велике занепокоєння викликає і наказ Володимира Путіна ФСБ Росії вжити рішучих заходів проти “ворогів країни” як всередині, так і за її межами. На практиці це може призвести до хвилі політично вмотивованих замахів і вбивств на території держав–членів Ради Європи”, – побоюються у ПАРЄ. 

Щодо Російської православної церкви, то у резолюції нагадали, що Володимир Гундяєв, більш відомий як очільник РПЦ патріарх Кирило, відстоює ідеологію “руського мира”, називаючи загарбницьку війну в Україні боротьбою із сатанинськими силами. 

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

“Асамблея засуджує таку риторику та підкреслює, що підбурювання до злочину агресії, геноциду та воєнних злочинів саме по собі є злочином. Асамблея закликає всі держави розглядати патріарха Кирила та російську православну ієрархію як ідеологічне продовження режиму Володимира Путіна, співучасника воєнних злочинів і злочинів проти людства”, – йдеться у резолюції. 

Відомо, що Гундяєв у 1970-х працював на КДБ під псевдонімом Михайлів у Швейцарії.

Нагадаємо, що голові РПЦ в Україні загрожує довічне. Окрім цього, український парламент роздумує над тим, щоб заборонити пов’язані з Росією релігійні організації. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії та виправдання нападу на Україну з боку РПЦ дві третини українців заявили, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність пов’язаної з нею УПЦ МП. Понад половину взагалі виступають за повну заборону цієї церкви.

Чимало представників УПЦ МП отримали підозри в розпалюванні ворожнечі, а щодо деяких є дані про допомогу російським військовим під час окупації, наприклад, на Київщині. 

Фотографія обкладинки: AP Photo/Ivan Sekretarev

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter