Парламенту пропонують збільшити “жіночу квоту” у виборчих списках до 50%

Дата: 24 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді пропонують внести зміни до Виборчого кодексу та збільшити ґендерну квоту у виборчих списках до 50%.

Про це повідомила нардепка Роксолана Підласа. 

Це фото – не випадкове, а досить характерне для сьогоднішнього парламенту. Серед народних депутатів в основному -…

Опубліковано Roksolana Pidlasa Неділя, 21 червня 2020 р.

Якщо законопроєкт №3485, що передбачає зміни, підтримають у Раді, то політичні партії під час формування виборчих списків будуть зобов’язані забезпечити в них рівну присутність як чоловіків, так і жінок. Автори документа пропонують, щоб виборчі списки (як загальнодержавний, так і територіальний) ділилися на умовні шістки, тобто по три представники кожної статі. 

Нагадаємо, що в липні минулого року Верховна Рада ухвалила в другому читанні проєкт Виборчого кодексу. Документ передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради. Також в українців з’явилася можливість голосувати за конкретного кандидата від партії у своєму регіоні. Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

До Виборчого кодексу вперше також внесли зобов’язання під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок (не менш ніж два кандидати кожної статі).

Згодом стало відомо, що ЦВК не реєструватиме на вибори партії, в яких немає 40% жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter