ЦВК не реєструватиме на вибори партії, в яких немає 40% жінок

Дата: 03 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Партії, які не дотримуватимуться 40-відсоткових ґендерних квот, прописаних у новому Виборчому кодексі, не реєструватимуть на виборах. 

Про це розповіла членкиня ЦВК Вікторія Глущенко, повідомляють у русі “Чесно”.

На місцевих виборах ґендерну квоту вперше запровадили 2015 року, але тоді санкцій за її недотримання не було, як і були відсутні додаткові бонуси за додержання цієї квоти.

“У разі недотримання організацією політичної партії під час висування кандидатів у депутати до відповідних рад вимог Виборчого кодексу України щодо забезпечення визначеного рівня присутності у виборчих списках та переліках кандидатів – жінок та чоловіків територіальною виборчою комісією буде прийматися рішення про відмову в реєстрації всіх кандидатів”, – зазначила Глущенко. 

Для партій, які висуватимуть кандидатів до рад населених пунктів з кількістю виборців, меншою за 90 тисяч, ґендерна квота залишилася на рівні 30% без зазначення порядку в списку, нагадали активісти “Чесно”.

Як відомо, 11 липня минулого року Верховна Рада ухвалила в другому читанні проєкт Виборчого кодексу. Документ передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради. Також в українців з’явилася можливість голосувати за конкретного кандидата від партії у своєму регіоні. Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

До Виборчого кодексу вперше також внесли зобов’язання під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок (не менш ніж два кандидати кожної статі).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter