У новому виборчому кодексі закріпили 40-відсоткові ґендерні квоти

Дата: 11 Липня 2019
A+ A- Підписатися

В ухваленому Верховною Радою новому Виборчому кодексі вперше запроваджено 40-відсоткові квоти для жінок. 

Про це повідомляє сайт проєкту “50%”.

Тепер під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати партії повинні забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У такий спосіб ґендерна квота становитиме щонайменше 40% жінок у виборчих списках, зауважують експертки проєкту. 

У новому кодексі також прописано правила висування кандидатів. 

“Черговість (порядкові номери) кандидатів у виборчих списках кандидатів у депутати у єдиному багатомандатному виборчому окрузі та в багатомандатних округах з відповідних виборів визначається на конференції (зборах) республіканської організації партії при висуванні кандидатів у депутати”, – цитують вони документ.

“Величезним кроком” назвала впровадження квот у новому кодексі співголова міжфракційного об’єднання “Рівні можливості” Світлана Войцеховська

“Це величезний крок для збільшення політичної участі жінок, для паритетного представництва обох статей при прийнятті важливих рішень, це крок від декларативно рівних прав до справді рівних можливостей! – написала вона на своїй сторінці у Facebook невдовзі після голосування парламенту. 

Водночас Войцеховська висловила жаль щодо відсутності відповідальності за недотримання квот, заборони сексизму і дискримінації в рекламі та агітації під час виборчого процесу в новому Виборчому кодексі. Вона наголосила, що членкині об’єднання подали до документа 13 правок, але підтримали з них лише три. 

Як відомо, 11 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні проєкт Виборчого кодексу. Документ передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради. Також відтепер в українців є можливість голосувати за конкретного кандидата від партії у своєму регіоні. Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter