Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала створення спецтрибуналу для Росії

Дата: 01 Липня 2023
A+ A- Підписатися
У Парламентській асамблеї ОБСЄ підтримали створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України та закликали притягнути до відповідальності російських посадовців.
 
Про це повідомили членкиня української делегації, народна депутатка від “Слуги Народу” Євгенія Кравчук та народний депутат від “Слуги Народу”, член постійної делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Павло Фролов.
 
Джерело: фейсбук-сторінка Євгенії Кравчук

На пленарній сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ схвалили резолюцію української делегації. Зокрема, документ закликає: 

  • скликати статутні засідання лише в тих країнах, які підтримуватимуть візові заборони для російських парламентарів;
  • не призначати російських парламентарів, які підтримують війну, на відповідальні посади в Асамблеї до припинення агресії;
  • створити спеціальний комітет на підтримку парламенту України для кращої координації консультацій, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ, а також для надання допомоги українцям.

“Раді Міністрів ОБСЄ рекомендували визнати Росію порушницею принципів і зобов’язань ОБСЄ і на цій підставі ігнорувати будь-яку її незгоду (право вето) щодо рішень по Україні відповідно до Празького документа ОБСЄ 1992 р. Усі наступні рішення керівних органів Асамблеї про місце проведення сесій ПА ОБСЄ мають базуватися на забороні країни-господаря видавати візи російській делегації”, – написав Фролов.

Джерело: фейсбук-сторінка Євгенії Кравчук

Представники ОБСЄ вперше засудили російську ідеологію як державну ідеологію країни-агресора. 

Окрім того, резолюція підтверджує необхідність внесення змін до регламенту щодо тимчасового призупинення мандата делегації держави, якщо вона порушить суверенітет і територіальну цілісність іншої країни.

Нагадаємо, що Європарламент ухвалив резолюцію щодо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України, за який відповідає вище керівництво РФ, у січні 2023 року. 

Створення трибуналу підтримали в Єврокомісії, Естонії, Латвії та Литві, Франції, Нідерландах, Австрії тощо. Першою країною Латинської Америки, яка підтримала коаліцію, стала Гватемала.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter