Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом та закликала судити її за війну з Україною

Дата: 21 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал для покарання російських злочинців та визнала Росію державою-терористом.

Про це розповів голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

Парламентська асамблея НАТО проходить цими днями в Мадриді. 

За словами голови української делегації, пропозицію, з якою виступила Україна, підтримали всі 30 країн-членів альянсу.

Окрім визнання Росії державою-терористом та заклику створити щодо її керівництва трибунал, резолюція парламентської асамблеї НАТО містить ще низку важливих рішень, зокрема про: 

  • збільшення постачання Україні озброєння;
  • розроблення конкретних кроків стосовно вступу України до НАТО;
  • створення механізму стягнення репарацій з рф за завдані Україні збитки.

Чернєва також додав, що в резолюції, яку надішлють урядам та парламентам країн-членів НАТО, зафіксували принцип – альянс підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

“Прийняття цієї резолюції – це важливий політичний крок, який відображає настрої в західних парламентських колах, а тому впливає на керівництво країн у прийнятті рішень”, – каже голова української делегації. 

Президент Володимир Зеленський, звертаючись до учасників парламентської асамблеї НАТО, закликав їх підтримати заявки України на членство в ЄС та НАТО: 

“Усі бачать, наскільки важливим є те, що ми реально об’єдналися в захисті після 24 лютого. Отже, завдяки цьому ви бачите і те, що Україна має стати повноправним членом Європейського Союзу та НАТО. І я закликаю підтримати наші заявки на членство у ЄС та Альянсі!” 

Незабаром, 23 листопада, Європарламент може визнати Росію терористичною державою. Цього дня депутати голосуватимуть за відповідну резолюцію. 

Нагадаємо, що Верховна Рада на початку жовтня звернулася до світу, щоб він нарешті визнав Росію державою – спонсором тероризму та запровадив санкції, передбачені для країни, що має такий статус, а саме:

  • ввів повне ембарго на торгівлю енергоносіями з державними та приватними компаніями, афілійованими з РФ; 
  • відімкнув від системи SWIFT усі фінансові установи Росії;
  • ініціював перегляд перебування Росії в ООН та її органах і організаціях. 

Терористичним російський режим уже вважають у Польщі та Чехії, а в Естонії путінську Росію називають спонсором тероризму. 

Фотографія обкладинки: Єгор Чернєв
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter