Парламент закликають ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

Дата: 04 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Низка громадських організацій звертається до Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції із закликом підтримати питання ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсо), законопроект №0195.

Про це йдеться у відповідному зверненні, оприлюдненому на сайті “Доступ до правди”.

Автори звернення нагадують, що Конвенція Тромсо була підписана Україною 12 квітня 2018 року і є першим міжнародним документом у сфері доступу до публічної інформації, що матиме обов’язковий характер для країн, які її ратифікували. На сьогодні Конвенцію ратифікували 9 країн, а це означає, що до набуття нею чинності необхідна лише одна ратифікація від країни-підписанта.

У зверненні наголошується, що Україна має унікальний шанс стати країною, яка введе Конвенцію в дію і підніме сферу доступу до публічної інформації на якісно новий рівень.

Відповідно до частини другої статті 2 Конвенції, країни-підписанти мають здійснити всі необхідні заходи, в тому числі внести зміни до національного законодавства, щоб забезпечити ті мінімальні стандарти, які закріплені в Конвенції. Проте чинний Закон України “Про доступ до публічної інформації”, що діє з 2011 року, розроблявся з урахуванням основних положень Конвенції, тому жодних радикальних змін до українського законодавства вносити не потрібно.

Новим не тільки для України, а й для всієї міжнародної спільноти є встановлення системи моніторингу, який буде спрямовано на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень Конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів.

“Наразі європейська громадськість справді постала перед необхідністю розробки і прийняття міжнародного механізму, який би заклав універсальні основи для здійснення особами права на доступ до офіційних документів. На міжнародному рівні наразі відсутній універсальний документ, який би зобов’язував держави-учасниці визнавати право на доступ до інформації”, йдеться у зверненні.

Звернення підписали: Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, “Детектор медіа”, “Доступ до правди”, Інститут масової інформації, Український інститут з прав людини та Інститут розвитку регіональної преси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter