Парламент Киргизстану заборонив “пропаганду” гомосексуальності

Дата: 25 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Парламент Киргизстану майже одноголосно підтримав закон, що передбачає кримінальну відповідальність за “пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків” у ЗМІ та в інтернеті.

Як повідомляє місцеве видання Kloop, законопроект підтримали 24 червня в другому читанні, при цьому 90 депутатів парламенту Киргизстану проголосували за, двоє – проти. 19 червня повинно було пройти обговорення законопроекту, однак воно не відбулося. Депутати не задали жодного питання щодо законопроекту, авторами якого є близько 30 чоловік, і відразу відправили його на голосування.

Акт, що “забороняє пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків”, був ініційований навесні 2014 року. Відповідно до нього передбачено покарання до 1 року позбавлення волі у випадку, якщо позитивне ставлення до “нетрадиційних стосунків” формувалося серед дітей та через ЗМІ.

Автори закону тільки в лютому 2015 року внесли поправку в проект документа, де сформулювали, що під “нетрадиційними сексуальними стосунками” мається на увазі “сексуальний потяг осіб однієї статі і сексуальні зв’язки між ними”.

Документ був написаний на тлі посилення гомофобії в Киргизстані. Про його створення повідомили 12 березня 2014 року, коли група зі 100 людей провела біля стін парламенту мітинг проти “гей-пропаганди”.

15 січня депутати Європейського парламенту закликали киргизських парламентарів відкликати законопроект.

Європейський парламент […] глибоко шкодує про розгляд цього законопроекту і про будь-які дії, які можуть призвести до жорстокого, нелюдського і принизливого ставлення, і закликає всі країни негайно покінчити з криміналізацією гомосексуальності“, – йдеться в чернетці резолюції.

Держави-члени Ради Організації Об’єднаних Націй з прав людини також запропонували відкликати законопроект і припинити його розгляд, а місцеві правозахисні організації назвали законопроект “дискримінаційним”.

Ініціатори відмовилися відкликати документ і назвали критику з боку Європарламенту та Ради ООН “втручанням у внутрішні справи Киргизстану”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter