Парламент виступив на захист ПЦУ в Криму та передав у держвласність собор у Сімферополі

Дата: 17 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла в цілому постанову про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі. Фото: “Радіо Свобода”

Кримська єпархія УПЦ (ПЦУ) єдина з релігійних громад на півострові, яка відмовилась від “перереєстрації” за російськими законами. Це, як нагадують автори постанови, стало однією з причин переслідування вірян, священнослужителів УПЦ (ПЦУ) та членів їхніх сімей.

Всі вони та особисто архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент неодноразово зверталися до міжнародних організацій із закликом захистити їхні права на свободу совісті та релігії. Стосувалось це, зокрема, й питання збереження Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі. Окупаційна влада півострова у 2019-му звернулася до “суду”, щоб розірвати договір оренди на будівлю, де розташований храм, бо за нього не сплатили оренду в розмірі 2 рублів. 

Однак це не єдиний храм ПЦУ у Криму, якому загрожує знищення. Ще один в Євпаторії окупаційна влада вимагає демонтувати. 

Ухвалена постанова передбачає тимчасову, на період дії закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, передачу з власності Автономної Республіки Крим у державну власність частину майнового комплексу загальною площею 1 475,7 кв. метра, а саме Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги. 

Згідно з документом, Кабмін має здійснити відповідні заходи для цього. 

“На даний момент існує необхідність визначення повноважень держави Україна стосовно управління майном Автономної Республіки Крим, зокрема Кафедральним собором, у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим”, – пояснюють депутати. 

Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

Нагадаємо, що у 2019-му архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент закликав президента Володимира Зеленського захистити українську церкву в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter