ВР провалила голосування за закон, що спрощує виплату пенсій мешканцям окупованих територій

Дата: 05 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада передала на доопрацювання законопроєкт 2083-д, який, зокрема, передбачає можливість для пенсіонерів, що проживають на тимчасово окупованих територіях, отримувати пенсії без обов’язкової реєстрації як внутрішньо переміщена особа. 

Про це йдеться на сайті парламенту. 

Законопроєкт зареєстрували ще в листопаді минулого року.
Сьогодні на засіданні парламенту лише 184 народних депутата проголосували за прийняття цього законопроєкту у першому читанні.
 
Заступник міністра фінансів Юрій Джигир запропонував відправити документ на доопрацювання, адже в державному бюджеті нібито не передбачені витрати на його реалізацію. 
 
Передання документа на доопрацювання в комітет означає, що ще щонайменше пів року законопроєкт не зможуть винести на голосування Верховної Ради.
 
На думку адвокаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, питання виплати пенсій жителям ТОТ в українському суспільстві дуже заполітизоване, однак люди не розуміють, кому має допомогти прийняття цього закону.
 
“Дуже шкода, що таке важливе політичне рішення про виплати пенсії мешканцям окупованих територій не було прийняте. Насправді, воно давно назріло, і законопроєкт 2083-д передбачає дуже просту річ – відв’язання виплати пенсії від необхідності отримання довідки переселенця всіма, хто має реєстрацію і проживає на окупованих територіях, але має право на пенсію. Це питання в українському суспільстві дуже заполітизоване, утім мова лише про стареньких, які мають право отримувати зароблені гроші, як і будь-які інші пенсіонери в Україні”, – зауважила вона.

Водночас відомо, що парламентський Комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції на своєму засіданні 5 лютого вирішив звернутись до голови Верховної Ради з листом щодо необхідності передачі документу на розгляд саме цьому Комітету. 

Необхідність такої передачі обґрунтовується тим, що відсутність механізму отримання пенсії мешканцями ТОТ є порушенням прав людини і дискримінацією, тож й вирішення цього питання має знаходитися у полі відання Комітету з прав людини, а не соціальної політики.

Як відомо, нещодавно віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба розповів, що питання виплати пенсій на окупованій території Донбасу можна вирішити тільки в контексті її деокупації. Однак деякі правозахисники не погоджуються з такою думкою, адже механізм виплати пенсії для пенсіонерів з ТОТ існує, проте, за словами експертів, для вирішення цього питання не вистачає політичної волі. 

Наразі, згідно із законодавством, для того, щоб отримувати пенсії, мешканці ТОТ вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є. Отже, вони щомісяця перетинають лінію розмежування для того, аби отримати виплати, – з основної маси людей, які проходять через контрольно-пропускні пункти, пенсіонери становлять близько 60%. Деякі з них помирають у чергах

Читайте також: Що може зробити Україна, аби зарадити смертям на КПВВ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter