Кулеба: Питання виплати пенсій в ОРДЛО зав’язане на процесі деокупації

Дата: 02 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Питання виплати пенсій на окупованій території Донбасу можна вирішити тільки в контексті її деокупації.

Про це розповів віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба в інтерв’ю Інтерфаксу-Україна.

 

За його словами, партнери України в ЄС наполягають на розблокуванні виплат в ОРДЛО, адже для них це правозахисне питання. 

“Для ЄС виплата пенсій на окупованій території – це правозахисне питання, це дуже важливий нюанс. Вони не можуть не наполягати на тому, що це потрібно робити, але вони так само розуміють, що одна справа – хотіти щось зробити, а інша – це мати технічну можливість і можливість в плані безпеки. Зараз, у нинішній реальності, таких можливостей немає. Тому вирішення цієї проблеми безпосередньо зав’язане на процесі деокупації. Буде там Пенсійний фонд, будуть працювати платіжні системи – можна буде рухатися далі”, – сказав він. 

Згадавши зареєстрований наприкінці минулого року законопроєкт про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій, Кулеба заявив, що такі ініціативи мають бути, “тому що потрібно постійно шукати шляхи вирішення питання”. Водночас він додав, що це питання реально можна вирішити тільки в контексті деокупації.

З думкою віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції не погоджується адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

“Фактично Кулеба говорить, що до деокупації не може існувати механізму виплати пенсії жителям ТОТ. Утім, такий механізм розроблено, немає тільки політичної волі його впровадити. Платити чи не платити пенсії мешканцям ТОТ не є предметом для дискусії з позиції дотримання прав людини. Наприклад, у резолюції ПАРЄ щодо гуманітарних наслідків збройного конфлікту зазначено, що пенсії мають виплачуватися. Всупереч цим рекомендаціям, практиці ЄСПЛ та заявам президента Зеленського пан Кулеба стверджує, що мешканці окупованих територій зможуть розраховувати на отримання своєї пенсії тільки після повернення їх під юрисдикцію України. Утім, уже зараз держава платить пенсії тим, хто залишився в окупації, проте пропонує їм для цього реєструватися як переселенці. Згаданий паном Кулебою законопроєкт 2083-д передбачає, що пенсіонер виїжджатиме з окупованої території і отримуватиме пенсію на підконтрольній території, але для цього непотрібно буде отримувати довідку переселенця. В цьому принципова відмінність від сьогоднішньої ситуації”, – зазначила вона.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт 2083-д, який, зокрема, передбачає можливість для пенсіонерів, що проживають на тимчасово окупованих територіях, отримувати пенсії без обов’язкової реєстрації як внутрішньо переміщена особа. 

Наразі, згідно із законодавством, для того, аби отримувати пенсії, мешканці ТОТ вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є. Відтак вони щомісяця перетинають лінію розмежування для того, аби отримати виплати, – з основної маси людей, які проходять через контрольно-пропускні пункти, пенсіонери становлять близько 60%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter