Пенсії – без реєстрації як ВПО: у Раді зареєстрували законопроєкт

Дата: 26 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт 2083-д, який, зокрема, передбачає можливість для пенсіонерів, що проживають на тимчасово окупованих територіях, отримувати пенсії без обов’язкової реєстрації як внутрішньо переміщена особа. 

Про це під час заходу “Довгострокові рішення для ВПО: подальші кроки” повідомила Наталія Королевська, народна депутатка та співавторка документа, передає кореспондентка видання ZMINA.

За оцінками громадських організацій, станом на сьогодні понад 700 тисяч пенсіонерів з окупованих територій Донецької та Луганської областей не отримують грошей. 

Документ також пропонує виплатити заборговані пенсії не лише за три роки, як передбачено наразі, а за весь період окупації:

“Гроші, не отримані внаслідок збройного конфлікту, тимчасової окупації, ситуацій насильства, порушень прав людини та природних або техногенних надзвичайних ситуацій, виплачуються за весь період без обмежень, зокрема спадкоємцям”. 

Так, зазначають автори документа, держава зможе поступово зменшити свій борг щодо виплати пенсій, який у липні 2018 року становив 62 мільярди гривень.

Планується, крім того, що українці в Криму отримуватимуть пенсії за тим самим порядком, що й мешканці ТОТ. 

Завдяки цьому, вважають ініціатори законопроєкту, припиниться листування Пенсійного фонду України з ПФ Росії та передавання персональних даних країні-окупанту. 

Серед іншого документ пропонує надати можливість людям, які досягли пенсійного віку, однак під час роботи на ТОТ не могли сплачувати страхові внески в бюджет України, без застосування санкцій докупити страховий стаж для отримання виплат. 

Законопроєкт також має на меті зобов’язати ПФУ використовувати втрачені дані з реєстру застрахованих осіб для розрахунку пенсій. 

“Це позбавить громадян України необхідності повертатися на тимчасово окуповані території за архівними довідками чи довідками незаконних формувань”, – переконані автори документа. 

Нагадаємо, що наразі, згідно із законодавством, для того, аби отримувати пенсії, мешканці ТОТ вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є. Відтак вони щомісяця перетинають лінію розмежування для того, аби отримати виплати, – з основної маси людей, які проходять через контрольно-пропускні пункти, пенсіонери становлять близько 60%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter