Парламент майже скасував міжнародну закупівлю ліків. Вона забезпечувала якісні вакцини і дешевші онкопрепарати

Дата: 11 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі”, який скасовує державні закупівлі ліків через міжнародні організації.

Про це повідомляє пресслужба парламенту. 

Закупівельна реформа в охороні здоров’я в Україні розпочалася у 2015 році, коли парламентарі ухвалили відповідний закон, який передав функцію централізованих закупівель ліків, медичних виробів та вакцин від МОЗу до міжнародних спеціалізованих організацій. Експерти наголошують, що такий крок допомагає заощаджувати до 40% державного бюджету та купувати набагато більше медикаментів.

Автори проголосованого в Раді законопроєкту пропонують запровадити вимогу щодо обов’язкового використання системи закупівель ProZorro і Системна реформа тендерного процесу в електронних публічних та державних закупівлях в Україні. під час закупівлі від 50 тисяч гривень та ввести поняття “спрощених” закупівель товарів, робіт і послуг на суму від 50 тисяч гривень до 200 тисяч, які проводитимуться через ProZorro.

Депутати просили ухвалити документ, щоб удосконалити систему публічних закупівель, спрямовану на розвиток конкурентного середовища в цій сфері в Україні, а також забезпечити виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

“Невиконання взятих Україною міжнародних зобов’язань щодо приведення національного законодавства сфери публічних закупівель у відповідність до стандартів Європейського Союзу, зокрема внесення відповідних змін до Закону, може призвести до негативної реакції з боку Європейського Союзу та вплинути на прийняття рішення міжнародними партнерами щодо надання Україні макрофінансової допомоги”, – застерігають вони в пояснювальній записці до документа. 

Активісти застерігають, що українські пацієнти ризикують залишитися без життєво важливих ліків, які допомагають боротися з дитячою онкологією

Ще до голосування в парламенті низка пацієнтських організацій виступили з критикою законопроєкту. Вони наголошували, що документ скасовує можливість закуповувати ліки за допомогою міжнародних організацій. 

“У разі якщо законопроект буде проголосовано саме в такій редакції, він загрожує здоров’ю та життю сотень тяжко хворих українців, серед яких – діти, адже він позбавляє українців доступу до рятівних ліків, а також до вакцин”, – розповіла виконавча директорка фонду “Пацієнти України” Інна Іваненко.

Іваненко в коментарі УП пояснила, що наприкінці Закону “Про публічні закупівлі…” були винятки, які дозволяли закупівлі через міжнародні організації МОЗу та оборонній сфері. А в редакції, яку щойно ухвалила Рада, вилучили МОЗ і залишили лише оборонну сферу.

Окрім вакцин та сироваток, які, як зазначають активісти, неможливо закупити через національні торги так само ефективно, як це роблять міжнародні організації, українські пацієнти ризикують залишитися без життєво важливих ліків та медвиробів, що допомагають боротися з дитячою та дорослою онкологією, серцево-судинними захворюваннями, а також вакцин. 

Народна депутатка від партії “Голос” і ексзаступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина перелічила ефекти від запровадження міжнародних закупівель.

  • Сьогодні 10 видів вакцин від 10 небезпечних хвороб, які діти і дорослі мають отримати за Календарем щеплень, є в усіх областях України. Такі показники маємо вперше за останні роки.
  • Вакцини для України закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) – лише якісні і ефективні, які давно і широко використовуються у світі і мають гарантію якості.
  • Нині держава повністю забезпечує безоплатне стентування для всіх пацієнтів з інфарктом з елевацією сегмента ST, які потребують негайної допомоги.
  • Прорив у забезпеченні стався у 2016 році, коли міжнародні організації за ті самі кошти змогли закупити втричі більше стентів у 2016 році, ніж це робив МОЗ України до запровадження закупівель через міжнародні організації.
  • 90% онкологічних препаратів сьогодні МОЗ закуповує дешевше, ніж до міжнародних закупівель. На деякі ліки ціну вдалося знизити в 67 разів.

“Без можливості закупівлі через міжнародні організації ці життєво-необхідні препарати будуть для нас втрачені назавжди, адже національний закупівельник не має юридичних можливостей використовувати при закупівлі такі механізми, якими володіють міжнародні організації”,наголошують пацієнтські організації у своєму звернені до депутатів та голови парламенту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter