Парламент попередньо повернув суперечливі норми щодо персональних даних до реєстру військовозобов’язаних

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №11143 щодо вдосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Brendan Hoffman / Getty Images News

Авторами ініціативи, яку зареєстрували 3 березня поточного року, стала група депутатів, серед яких Олександр ФедієнкоСергій ІонушасВ’ячеслав МедяникМар’яна Безугла та інші. 

Згідно з пояснювальною запискою, однією з причин внесення проєкту є бажання розширити перелік відомостей, що входитимуть до реєстру військовозобов’язаних. Членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фрізкоментуючи ініціативу колег, розповіла, що ті пропонують повернути майже всі пункти щодо персональних даних, які вдалося вилучити із законопроєкту №10062, що критикувало Головне науково-експертне управління Верховної Ради.

До реєстру пропонують повернути: 

  • відомості про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дата, номер, короткий зміст протоколу та/або постанови про адміністративне правопорушення);
  • вже не за згодою, а обов’язково – відомості про членів сім’ї призовника, військовозобов’язаного, резервіста (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, серія та номер паспорта, дата його видавання, РНОКПП і Реєстраційний номер облікової картки платника податків.) під час зарахування призовника, військовозобов’язаного, резервіста на військову службу;
  • відомості про примусове виконання рішення щодо боржника (реквізити та відомості виконавчого документа);
  • відомості про підозру у вчиненні кримінального правопорушення;
  • відомості про батьків призовника, військовозобов’язаного, резервіста, опікунів, усиновлювачів, піклувальників, а також дітей (ПІБ);
  • відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення;
  • відомості про досвід роботи за спеціальністю тощо.

Окремо законопроєкт пропонує зняти заборони на оброблення інформації, що становить державну таємницю, а також на використання хмарних ресурсів за кордоном.

Наразі, як нагадують нардепи в пояснювальній записці до законопроєкту, законодавство про хмарні послуги забороняє обробляти інформацію з обмеженим доступом, зокрема державну таємницю, в інформаційно-комунікаційних системах з використанням хмарних сервісів, що розміщені за кордоном. Не можна й авторизувати системи з використанням сучасних стандартів безпеки, ухвалених країнами НАТО. 

Критики, які раніше коментували законопроєкт №10062 зі схожими нормами щодо персональних даних, казали, що існує ризик потрапляння баз до рук російських спецслужб.

Окрім цього, згідно з позицією Конституційного Суду, “інформація про особисте та сімейне життя особистості (персональні дані)… є конфіденційною та може бути поширена лише за згодою особи”, втім у законопроєкті №11143, як і в уже ухваленому №10062, про згоду немає згадки. 

Нагадаємо, що в Україні схвалили створення електронного кабінету військовозобов’язаного.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter