Парламент попередньо підтримав, щоб держзрадників позбавляли державних нагород

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроєкт №11410, що дозволить позбавляти державних нагород людей, засуджених за протиправні дії проти України.

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Фото: mil.in.ua

Автором законопроєкту став президент Володимир Зеленський

Нині в Україні все ще існує правова колізія між нормами законів “Про санкції” та “Про державні нагороди”. Зеленський пропонує, щоб у Кримінальному кодексі передбачили, що суд може позбавляти держнагород тих, кого визнали  винними в скоєнні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. 

Кримінально-виконавчий кодекс України можуть доповнити окремою главою, що прописуватиме порядок позбавлення державної нагороди. Зміни, якщо законопроєкт підтримають остаточно, мають внести також до законів “Про державні нагороди України“, “Про санкції”, “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”, “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, “Про житловий фонд соціального призначення”, а також “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”, “Про судовий збір”.

Торік уряд дозволив позбавляти держнагород підсанкційних осіб, підтримавши відповідний законопроєкт, але тоді йшлося про документ, розроблений Мін’юстом у відповідь на петицію щодо позбавлення народного депутата Юрія Бойка звання Героя України. Таких петицій була не одна, а щонайменше три, і кожна з них набирала не менш ніж тисячу підписів. 

Бойко не перший український діяч, наявність у якого звання Героя обурює українців. Серед “героїв”, наприклад, експрезидент “Мотор Січі” В’ячеслав Богуслаєв, якого есбівці затримали за підозрою в постачанні деталей для російських штурмових літаків. Звання він отримав 2000 року “за визначні заслуги у розвитку вітчизняного машинобудування”.

Звання “за визначні особисті заслуги перед Україною в реалізації державної політики соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” має й настоятель Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Михайло Жар, більш відомий як митрополит Лонгін.  У його біографії є історія з незаконним викопуванням тіла власного брата та перепохованням його на території монастиря.

Окрім цього, священник відомий низкою проросійських висловлювань, наприклад називав владу в Україні “слугами сатани”. 

Ще один “герой” – кримський колаборант Борис Дейч, якому звання вручив президент-утікач Віктор Янукович. Утім, Дейч помер від ковіду.

Нагадаємо, що покійний Дейч не єдиний нардеп-колаборант із Криму, який досі має держнагороди від України. 

 

Фотографія обкладинки: вікіпедія

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter