Парламент Молдови засудив російську політику геноциду в Україні

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Парламент Молдови ухвалив декларацію, яка засуджує політику геноциду Росії щодо України, зокрема примусове переміщення та депортацію українських дітей на окупованих територіях.

Про це пише видання “NewsMaker”.

Фото: “Інтерфакс Україна”

За схвалення декларації проголосували 59 молдовських депутатів від партії влади PAS і позафракційна депутатка Вікторія Казаку.

Депутати від Блоку комуністів і соціалістів та інші позафракційні та незалежні депутати утрималися від голосування.

Документ засуджує війну Росії проти України, яка призвела до численних жертв серед цивільних та переміщення мільйонів людей.

Декларація підтверджує зобов’язання Молдови продовжувати політику, спрямовану на забезпечення доступу українських дітей-біженців до освіти рідною мовою, до українського культурного простору, а також зусилля щодо збереження їхньої національної ідентичності та духовних звʼязків з Україною.

“Ця декларація підтверджує готовність влади Молдови продовжувати надавати гуманітарну допомогу біженцям з України та закликає до консолідації зусиль демократичного світу та міжнародних гуманітарних організацій щодо виявлення, визначення місця перебування та репатріації насильно переміщених та депортованих дітей в Україну”, – заявили у парламенті.

Депутатка від PAS Дойна Герман, одна з авторів декларації, зазначила, що таким чином Молдова приєдналася до парламентів країн, які ухвалили подібні декларації. Йдеться про Європарламент, Парламентську асамблею Ради Європи, парламенти Чехії, Словаччини, Естонії, Литви, Латвії, Польщі, Франції, Ісландії, США та Канади.

Нагадаємо, що представники Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки під час презентації дослідження “Геноцидна риторика російського режиму” кажуть, що російський режим систематично дискримінує та дегуманізує українців. Подібна риторика лунає від вищих керівних осіб країни та в державних медіа. Вони фактично знеособлюють усю українську націю та перетворюють її на ворога, з яким можна боротися будь-якими методами.

Водночас російська влада створює правові норми, що узаконюють різні складові злочину геноциду щодо українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter