Парламент Ісландії офіційно засудив депортацію окупантами українських дітей

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію, у якій засудив незаконну та систематичну депортацію Росією українських дітей на захоплених окупантами територіях України.

Про це повідомила віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк.

Фото: АрміяInform

За її словами, парламент Ісландії рішуче засуджує незаконну та систематичну депортацію українських дітей з тимчасово окупованих територій та їхнє переміщення як у межах цих територій, так і до Росії та Білорусі.

“Рішуча позиція Альтингу (парламенту Ісландії. – Ред.) полягає в тому, що російська влада має негайно припинити депортацію дітей, оскільки це порушує міжнародне гуманітарне право та є воєнним злочином, як нещодавно було наголошено в декларації саміту Ради Європи в Рейкʼявіку”, – йдеться в документі.

Парламент Ісландії наголосив, що дітей, переміщених до Росії чи Білорусі або в межах окупованих територій, слід будь-якими можливими способами негайно повернути батькам та іншим опікунам під наглядом міжнародної спільноти.

Ісландські депутати також виступили за притягнення до відповідальності представників російської влади та всіх винних у депортації українських дітей.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової.

У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Зараз до вивезення дітей доєднався президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, бо саме за його дорученням дітей вивозять “на оздоровлення” до РБ.

До злочину депортації українських дітей причетна вся вертикаль російської влади – представники уряду, як федерального, так і окремих регіонів.

Читайте також: Коли “евакуація”, “оздоровлення” та “опіка” є ознаками геноциду: правозахисники підготували звіт про злочини Росії проти дітей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter