ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо Азова та Керченської протоки

Дата: 24 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про загострення в Азовському морі та Керченській протоці.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

За ухвалення документа проголосувало 103 депутати, проти – три, 16 утрималися.

Водночас під час дискусії депутати вирішили не згадувати в документі термін “військовополонені”, на якому наполягала українська сторона.

У середу представники української делегації та низки інших держав внесли поправку до резолюції про визнання за українськими моряками статусу військовополонених. Пропонувалося внести до тексту фразу про те, що медична, консульська та юридична допомога має надаватися їм “як для військовополонених, як передбачено відповідними нормами міжнародного права”.

Напередодні представники України провели низку зустрічей з посадовцями ПАРЄ, зокрема з доповідачем щодо Азова, німецьким депутатом Андреасом Ніком, намагаючись переконати його в потребі юридичного визнання статусу військовополонених, але він відмовився.

“Згадка формулювання “військовополонений” не допомогла би деескалації”, – пояснив Нік свою позицію під час обговорення документа в пленарній залі.

Однак було знайдене компромісне формулювання, яке задовольнило українську сторону. До резолюції додали згадку, що захоплені росіянами українські моряки підпадають під дію “міжнародного гуманітарного права, включно з Женевськими конвенціями”. Як відомо, саме комплекс Женевських конвенцій, ухвалених 1949 року, регулює статус військовополонених та правила поводження з ними.

Нагадаємо, Парламентська Асамблея Ради Європи в четвер проводить дебати з ухваленням резолюції про наслідки морської агресії Росії проти України.

Раніше Бюро ПАРЄ пом’якшило формулювання і відмовилося від згадок про “зрив мирного процесу” в назві майбутнього рішення асамблеї – документ має назву “Зростання напруження навколо Азова та Керченської протоки і загрози для європейської безпеки”.

25 листопада російські силовики поблизу Керченської протоки відкрили вогонь по трьох українських кораблях, які після невдалої спроби мирно пройти з Чорного в Азовське море (Росія фізично заблокувала судноплавний канал розвернутим упоперек вантажним судном) поверталися назад до Одеси, і силою захопили їх, а також узяли в полон 24 українських моряків, троє з яких були поранені. Відповідно до міжнародного права, ці дії Росії, як і тарани одного з українських кораблів російськими раніше того ж дня, є актами агресії.

Морякам, усупереч міжнародному праву, яке визначає їхній статус як військовополонених, висунули кримінальні звинувачення в “порушенні російського кордону” – попри те, що, за українсько-російським Договором про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року, “торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства”; крім того, через будь-які територіальні води, зокрема й ті, на які незаконно претендує Росія навколо окупованого нею українського Криму, гарантоване право мирного проходу кораблів і суден усіх держав, відповідно до Конвенції ООН із морського права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter