ПАРЄ розкритикувала напади на журналістів і постійні недоліки в українській судовій та антикорупційній реформах

Дата: 26 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Україну відновити ефективне функціонування системи електронного декларування та уточнити правовий статус Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Фото з відкритих джерел

ПАРЄ затвердила щорічний звіт про прогрес моніторингової процедури асамблеї. У документі експерти висловили занепокоєння щодо низки питань в Україні, зокрема стосовно постійних недоліків у реформах судової системи й системи правосуддя. Звіт наголошує на тому, що результати в боротьбі з дуже поширеною корупцією в країні досі залишаються обмеженими. 

ПАРЄ розкритикувала й періодичні напади на журналістів, які експерти закликали ефективно розслідувати. Згадали у звіті також про зобов’язання України щодо захисту мовних прав національних меншин. 

Водночас в асамблеї закликали українську владу “утриматися від будь-яких дій, які можуть мати тривалі згубні наслідки для верховенства права і незалежності судової влади”. 

Нагадаємо, що наприкінці жовтня минулого року Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Понад половину українців негативно ставляться до рішення КС, що призвело до так званої конституційної кризи, яку тепер допомагають вирішити міжнародні партнери. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter