Папа Римський вперше дозволив жінкам голосувати на зборах єпископів

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Папа Римський Франциск дозволив жінкам голосувати на майбутньому Синоді єпископів. Католицькі жіночі організації, які тривалий час критикували Ватикан за ставлення до жінок як до “громадян другого сорту”, назвали рішення історичним.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

Фото: Vatican News

Папи скликають Синод єпископів у Ватикані з 1960-х років. На ньому обговорюють конкретні теми, наприкінці зборів учасники голосують за певні пропозиції та подають їх Папі, а той укладає документ, що враховує їхні погляди. До цього голосувати могли лише чоловіки.

Наступний Синод пройде в жовтні 2023 року. У ньому братимуть участь 70 людей, які не є єпископами і які матимуть право голосу на першій сесії. Половина з них – жінки. Також візьме участь молодь. Загалом учасників асамблеї буде понад 400, з них близько 370 – з правом голосу.

Синод матиме вирішальне значення для майбутнього церкви, оскільки єпископи обговорюватимуть такі питання, як роль жінок у церкві та одностатеві стосунки.

Водночас Папа Римський виключив можливість висвячення жінок у священники чи єпископи та відмовився діяти за рекомендацією єпископів на Синоді 2019 року щодо дозволу висвячення жінок у сан дияконів, нижчого рівня духовенства.

Нагадаємо, що у січні 2021 року Франциск офіційно дозволив жінкам виконувати функції міністрантів – виголошувати читання Євангелія на месі, прислуговувати біля вівтаря і брати участь у роздачі причастя під час богослужіння.

Згодом, у листопаді, Папа Римський вперше призначив жінку на посаду генерального секретаря губернаторства, другого за важливістю управлінського органу Ватикану. Посаду отримала 52-річна сестра Рафаелла Петріні, яка має ступінь престижного італійського бізнес-університету. 

А 13 липня 2022 року він  вперше призначив жінок до Департаменту у справах єпископів Ватикану. До їхніх обов’язків входитиме надання архієпископам пропозицій щодо священників, які, на їхню думку, могли б стати єпископами.

Рішення призначити їх членкинями Конгрегації єпископів дасть їм можливість впливати на вибір 5300 єпископів, які очолюють єпархії та відіграють важливу роль у взаємодії церкви з вірянами в усьому світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter