Папа Франциск розширив права жінок під час проведення богослужінь

Дата: 12 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Папа Римський Франциск офіційно дозволив жінкам виконувати функції міністрантів – виголошувати читання Євангелія на месі, прислуговувати біля вівтаря і брати участь у роздачі причастя під час богослужіння.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Daniel Ibáñez (ACI)

Фактично своїм указом Папа офіційно оформив ситуацію, яка і так відбувається у багатьох католицьких храмах протягом останніх десятиліть, коли жінкам дозволяли прислужувати на богослужіннях на розсуд єпископа. Однак тепер інші консервативні єпископи не зможуть перешкодити жінкам у цьому.

В указі під назвою Spiritus Domini (Дух Господній) Франциск розповів, що ухвалив рішення після богословських роздумів. За його словами, багато єпископів з усього світу заявили, що зміни в церкві необхідні для задоволення “потреб часу”.

Із 2013 року, відколи Франциска обрали Папою, він зробив чимало заяв щодо становища жінок у церкві. Так, він закликав визнати багатовікове домінування чоловіків і сексуальне насильство щодо жінок. До цього він відкрито почав говорити про те, що в католицькій церкві існують випадки сексуальної експлуатації та знущань духовенства з черниць. Свою заяву Франциск зробив після того, як журналісти видання Woman Church World розповіли про черниць, яких змушували робити аборти, щоб позбутися спільних зі священниками дітей. 

Також два роки тому в Німеччині, де близько 53% з понад 23-мільйонної католицької громади є жінками, започаткували рух “Марія 2.0”. Його членкині вимагали від Папи дозволити їм обіймати всі церковні посади на рівні з чоловіками, виступали за скасування обов’язкової обітниці безшлюбності католицьких священників та проти сексуальних домагань у церкві. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter