Папа Римський вперше призначив жінок на посаду, яка відповідає за підбір єпископів

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

13 липня Папа Римський Франциск вперше призначив жінок до Департаменту у справах єпископів Ватикану. Раніше до цього комітету входили тільки чоловіки.

Про це повідомляє Vatican News.

Фото: Vatican News

Так, до складу департаменту ввели черницю та генеральну секретарку уряду Ватикану Раффаеллу Петріні, черницю й колишню настоятельку ордена Дочок Марії, помічницю християн Івонн Ренгот, а також мирянку та президентку Всесвітнього союзу жіночих католицьких організацій Марію Ліа Дзервіно.

До їхніх обов’язків входитиме надання архієпископам пропозицій щодо священників, які, на їхню думку, могли б стати єпископами.

Рішення призначити їх членкинями Конгрегації єпископів дасть їм можливість впливати на вибір 5300 єпископів, які очолюють єпархії та відіграють важливу роль у взаємодії церкви з вірянами в усьому світі.

Раффаелла Петріні та Папа Римський Франциск. Фото: Reuters

Священство в Римсько-католицькій церкві дозволене лише чоловікам на підставі доктринального вчення про те, що всі апостоли Ісуса були чоловіками. Проте жіночі групи наполягають на більшій владі, враховуючи, що жінки так само беруть активну участь у церковному житті.

Нагадаємо, що у січні 2021 року Папа Римський Франциск офіційно дозволив жінкам виконувати функції міністрантів – виголошувати читання Євангелія на месі, прислуговувати біля вівтаря і брати участь у роздачі причастя під час богослужіння.

Згодом, у листопаді, Папа Римський вперше призначив жінку на посаду генерального секретаря губернаторства, другого за важливістю управлінського органу Ватикану. Посаду отримала 52-річна сестра Рафаелла Петріні, яка має ступінь престижного італійського бізнес-університету. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter