Палата представників США підтримала санкції щодо Міжнародного кримінального суду

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Палата представників США ухвалила законопроєкт, який передбачає запровадження санкцій проти Міжнародного кримінального суду. 

Про це розповідає Reuters. 

Ілюстраційне зображення будівлі МКС

Причиною нового конфлікту влади США та МКС став запит суддів на видавання ордера на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу та ізраїльського міністра оборони Йоава Галанта. Подібні запити судді надіслали також щодо трьох посадовців ХАМАСу. Їх звинувачують у вбивствах, захопленнях заручників, сексуалізованому насильстві, тортурах, жорстокому поводженні з полоненими та інших нелюдських діях.

Законопроєкт про санкції щодо МКС підтримали 247 конгресменів, а проти виступили 155.

Документ вводить обмеження щодо тих, хто бере участь у судових переслідуваннях громадян США чи громадян країн–союзниць штатів, які не є членами МКС, зокрема Ізраїль. Щодо обмежень, то це блокування в’їзду до США посадовцям МКС, анулювання будь-яких американських віз та обмеження при проведенні угод із майном у США.

Ухвалення законопроєкту прокоментував заступник Генерального прокурора України у 2019—2021 роках Гюндуз Мамедов. Він назвав це тривожним сигналом. 

“Адже міжнародна кримінальна юстиція тільки в стадії становлення і дуже важливо її на цьому шляху підтримувати. І російська агресія це ще раз довела”,каже він.  

Влада США не вперше тисне на Міжнародний кримінальний суд, юрисдикцію якого країна не визнає. Так, 2019 року США вводили санкції щодо МКС за розслідування ситуації в Афганістані. За словами слідчих, американські військові та члени ЦРУ, ймовірно, скоїли воєнні злочини, коли катували затриманих в країні. 

У світі тоді різко негативно відреагували на такий крок влади США. 

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд звинувачує ізраїльських посадовців у провокуванні голоду, навмисному заподіянні сильних страждань, убивствах, атаках проти мирного населення, винищенні, переслідуваннях, зазіханнях на особисту гідність та інших нелюдських діях у Секторі Газа. 

Водночас у МКС висувають звинувачення й трьом посадовцям ХАМАСу. Їх звинувачують у вбивствах, захопленнях заручників, сексуалізованому насильстві, тортурах, жорстокому поводженні з полоненими та інших нелюдських діях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter