Озеро Качине в Києві, захисники якого домоглися зупинення там будівництва, знову планують забудувати

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Територію біля озера Качиного в Києві, де раніше вдалося зупинити зведення багатоповерхівки, знову готують під будівництво.

Про це повідомив експерт з містобудування і активіст Георгій Могильний у фейсбуку.

Фото: фейсбук-сторінка Георгія Могильного

Історія боротьби жителів столичних Позняків із забудовою почалась у 2014 році, коли Київрада передала землю на перетині вулиць Здолбунівської та Тепловозної під шестисекційну багатоповерхівку на 1276 квартир. Задля робіт будівельники почали засипати водойму поблизу майбутньої новобудови, що обурило місцевих жителів, які згодом об’єдналися в ініціативу для захисту озера. 

Спочатку на територію наклали арешт, проте у 2016 році це рішення скасував апеляційний суд. Того ж року забудовник звинуватив активістів ініціативи в тому, що вони нібито знесли паркан забудови та не давали проїхати туди будівельним машинам. Він подав на них до суду, і згодом Дарницький районний суд Києва задовольнив позов. Активістів зобов’язали сплатити 200 тисяч гривень штрафу і Ветерана АТО Сергія Миронюка зобов’язали сплатити 100 тисяч гривень, а з голови громадської організації “Озеро Качине” Сергія Куценка і активісток Тамари Харчілави та Вікторії Бегаль постановили стягнути по майже 32 тисячі гривень. .

Озеро Качине. Фото: wikimapia.org

Рішення суду обурило громадськість і захисників активістів, які заявляли про небезпечний прецедент тиску за громадську активність. Однак на початку минулого року активісти домоглися перемоги в апеляційному суді. 

Згідно з протоколом наради, проведеної заступником київського міського голови В’ячеславом Непопом 23 березня поточного року, у КМДА вирішили продовжити термін дії інвестиційного договору з будівництва ЖК на місці озера до 2024 року і підготувати пропозиції для початку підготовчих робіт на ділянці. До 30 березня представник забудовника має повідомити актуальну інформацію про стан ділянки та надати пропозиції щодо початку підготовчих робіт для будівництва.

Фото: Дмитро Добрянський

Як ідеться в протоколі, частину квартир мають виділити для постраждалих інвесторів “Еліта-Центру” і Афера “Еліта-Центр” – будівельна афера в Києві, внаслідок якої постраждало понад півтори тисячі людей. З ними укладали договори про пайову участь у зведенні будинків у різних районах Києва, однак будівництво не вели. Шахраї іноді укладали договори подвійного та потрійного продажу тих самих квартир у будинках, яких не існувало. За даними правоохоронців, загальна сума коштів, отриманих у такий спосіб шахраями, сягнула 400 млн гривень..

Нагадаємо, що захист довкілля, як і протидія корупції і захист прав ЛГБТІК-людей, є одними з найнебезпечніших видів активізму.

Раніше ZMINA розповідала про те, які існують потенційні виклики та перешкоди для екоактивістів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter