Освячував війська РФ під час окупації Ізюма: правоохоронці викрили клірика УПЦ МП

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На Харківщині есбівці викрили священнослужителя однієї з релігійних громад УПЦ МП на території Ізюмського району, який публічно виправдовував збройну агресію РФ та воєнні злочини окупантів.
Чоловік добровільно підтримав російських загарбників і закликав зробити це інших місцевих жителів.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Так, священнослужитель публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується виключно РПЦ. Тож за власної ініціативи він написав листа помічнику московського патріарха Кирила з проханням надіслати “гуманітарну допомогу” на окуповану частину регіону. Надалі клірик використовував російські товари для забезпечення “лояльності” місцевого населення до окупантів.

Крім того, він неодноразово виступав перед камерами російських пропагандистів, які приїздили до тимчасово захопленого Ізюма. У своїх коментарях чоловік дискредитував українських захисників, заперечував факти російської агресії та героїзував знищених рашистів.

На підставі зібраних доказів СБУ повідомила йому про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування збройної агресії РФ проти України з використанням засобів масової інформації). Санкція статті передбачає до 8 років увʼязнення.

За даними джерела видання “Українська правда”, йдеться про намісника чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії УПЦ МП Михайла Пімашина (духовне ім’я – Матвій).

Випадки затримання священнослужителів УПЦ МП є непоодинокими. Зокрема, у березні на в’їзді до Києва затримали настоятеля одного з храмів УПЦ МП, якому закидають співпрацю з російськими військовими торік.

Імені затриманого не називають, але в ролику, який виклали прикордонники, є фрагмент з виступу затриманого на російському телебаченні. Він говорить про те, що російських військових, якби ті вдерлися до України раніше, місцеві зустрічали б з квітами. Це відео зняв російський пропагандист Олександр Коц торік у Бородянці. Героєм ролика став настоятель Свято-Михайлівського храму в Бородянці отець Віктор, або Віктор Талько.

А у квітні правоохоронці зібрали докази того, що керівник Черкаської єпархії УПЦ МП заперечував збройну агресію РФ проти України та виправдовував дії окупантів. Крім того, у 2020 році клірик віддав розпорядження створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном РПЦ. Правоохоронці не називають імені митрополита, але Черкаську єпархію УПЦ МП очолює Феодосій (Денис Снігірьов)

Нагадаємо, що правоохоронці також викрили настоятеля одного з храмів УПЦ МП на Сумщині, який приховано співпрацював з ФСБ. За вказівкою окупантів протоієрей збирав інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону. Насамперед він намагався виявити місця базування командних пунктів і складів з артилерійським озброєнням ЗСУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter