Збирав для ФСБ розвіддані про оборону Сумщини: правоохоронці затримали настоятеля храму УПЦ МП

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили настоятеля одного з храмів УПЦ МП на Сумщині, який приховано співпрацював з ФСБ. За вказівкою окупантів протоієрей збирав інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону. Насамперед він намагався виявити місця базування командних пунктів і складів з артилерійським озброєнням ЗСУ.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, підозрюваний об’їжджав прикордонну місцевість та приховано здійснював фото- і відеофіксацію українських об’єктів. Ця інформація потрібна була військам РФ для проведення прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів по регіону, а також здійснення диверсійних вилазок.

Крім того, ймовірний російський агент збирав персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців.

Чоловіка затримали на спробі передачі окупантам закритих відомостей про посадовців місцевих військових адміністрацій.

За даними слідства, кадровий співробітник управління ФСБ по Брянській області завербовував протоієрея у вересні минулого року. У поле зору російської спецслужби той потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточення.

Для комунікації з ефесбівцями чоловік використовував анонімні месенджери, а зібрану інформацію передавав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів з прив’язкою до місцевості.

Під час обшуків за адресою проживання фігуранта та в храмі правоохоронці виявили:

  • мобільні телефони із доказами листування з ФСБ;
  • проросійську літературу.

Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що есбівці зібрали докази провини керівника Черкаської єпархії УПЦ МП у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. Імені підозрюваного в повідомленні не називають, однак мова йде про Дениса Снігірьова, більш відомого як митрополит Феодосій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter