Освітній омбудсман назвав вимоги щодо шкільної форми непотрібними та незаконними

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Недопуск учнів до уроків через відсутність шкільної форми або “неправильний одяг для школи” є порушенням їхнього права на здобуття освіти.

Про це заявив освітній омбудсман Сергій Горбачов.

Фото: Валерій Гончарук, Depositphotos

Він підкреслив, що вибір одягу для школи є виключно рішенням самої дитини або її батьків. Будь-які вимоги щодо стилю, кольору або інших особливостей шкільного вбрання є неприпустимими та суперечать закону.

Освітній омбудсман зазначив, що його служба регулярно отримує звернення від батьків, а в соціальних мережах зʼявляються повідомлення про випадки, коли дітей змушують носити шкільну форму або певний тип одягу. Батьки також повідомляють про так звані рейди в школах, під час яких педагоги та адміністрація перевіряють зовнішній вигляд учнів. Якщо одяг дітей не відповідає встановленим вимогам, їх можуть не допустити до занять або відсторонити, зауважив Горбачов.

Він закликав учителів і адміністрацію навчальних закладів припинити подібні перевірки одягу, адже це порушує право дітей на отримання освіти.

Горбачов наголосив, що недопуск учня на заняття через відсутність шкільної форми або “неправильний одяг” є незаконним і створює загрозу для життя і здоров’я дитини. Він пояснює це тим, що відсторонення учня від уроків з метою переодягання може бути небезпечним, оскільки в цей час дитина може опинитися в небезпечному місці, а в разі оголошення повітряної тривоги вона не перебуватиме під наглядом учителя в укритті. Відповідає за життя і безпеку дитини в цей період та особа, яка вчинила таку незаконну дію.

Омбудсман також підкреслив, що статути шкіл або положення про шкільну форму не можуть мати перевагу над законом. Наразі жоден нормативний акт не встановлює обов’язковості носіння шкільної форми, тому вимоги, закріплені в статутах шкіл, є неправомірними.

Служба освітнього омбудсмана додала, що єдині рекомендації щодо шкільного одягу можуть стосуватися його акуратності, відповідності сезону та зручності, особливо під час перебування в укриттях. Будь-які інші вимоги щодо стилю, кольору або додаткових елементів одягу є незаконними.

У разі примушення до носіння шкільної форми або певного типу одягу батьки можуть подати скаргу про порушення прав дитини на освіту.

Нагадаємо, що 2021 року у Львівській області поліцейські склали протокол на директорку ліцею за цькування учениць. Запис розмови освітянки, яка критикувала одяг школярок, потрапив до мережі. 

Повідомлення про те, що директорка Соснівського ліцею №2 Наталія Щербань дозволяє собі в грубій формі критикувати одяг, у якому приходили до закладу діти, з’явилися ще на початку року. Тоді в спільноті “Моє містечко Соснівка” опублікували аудіозапис, на якому Щербань сварить учениць 10 класу за їхній зовнішній вигляд та нібито целюліт. 

Чого в робочих штанях? Вже не обтягнуті – вже робочі. Понятно, дєвки, готуєтесь збирати малину і клубніку”, – говорила вона. 

Незадоволена була Щербань і хусткою, яку побачила на одній з учениць: 

Що за манера, я ще у свої роки можу одягнути на себе якусь шаль. Стояти платком зверху накритися, як баба 30 років. Дівчата, це – не одяг! Я розумію, що ви з усіх сил старалися, перерили весь гардеробчик”.

Декільком ученицям директорка погрожувала не пустити до школи, якщо вони з’являться на уроках у тому вигляді, в якому вона їх побачила. Частина батьків була обурена такою поведінкою керівниці закладу. 

П’ять років тому президент скасував указ, виданий ще в 1996-му, згідно з яким шкільна форма для учнів закладів загальної середньої освіти була обов’язковою. Окрім цього, до 2019 року уряд мав вибирати й затверджувати зразки цього одягу.

Як розповідав освітній омбудсман Сергій Горбачов, головною метою скасованого наказу була лише підтримка вітчизняного виробника у важкі 90-ті, а тому документ містив норму, що шкільна форма має виготовлятися виключно з тканин вітчизняного виробництва.

Він додає, що навіть статути шкіл, у яких є згадки про шкільну форму, посилаються зазвичай на закони, що втратили чинність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter