Організатори кінопремії “Сезар” заборонили брати участь у церемонії підозрюваним у сексуальному насильстві

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Організатори престижної французької кінопремії “Сезар” оголосили, що 2023 року в церемонії вручення нагороди не зможуть узяти участь люди, яких звинувачують у сексуальних злочинах, а також інших незаконних діях, що передбачають покарання у вигляді позбавлення волі.

Про це повідомляє BBC.

“З поваги до жертв… було вирішено не запрошувати людей, які, можливо, були причетні до актів насильства”, йдеться в заяві французької академії. У документі окремо уточнюється, що “потерпілими” вважаються ті, хто фігурує в таких розслідуваннях як заявник навіть у тому разі, якщо суду в справі ще не було.

Французька кіноакадемія вже видалила зі списку номінантів актора Софіана Беннасера, який перебуває під слідством за звинуваченнями у зґвалтуванні. Актор був номінований за роль у фільмі “Вічні молоді” до того, як поліція почала розслідування.

Зазначається, що організатори пішли на такий крок після того, як режисера Романа Поланскі номінували на нагороду як найкращого режисера. Це спричинило обурення громадськості через звинувачення проти Поланскі. Після цього весь склад кіноакадемії пішов у відставку у 2020 році.

У США Поланскі розшукують за зґвалтування 13-річної дівчинки в 1970-х роках. Сам режисер зізнався в тому, що мав статеві стосунки з неповнолітньою в 1977 році та відсидів за це шість тижнів у вʼязниці. Після цього він покинув Сполучені Штати.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2022 року колишнього американського продюсера Гарві Вайнштейна суд присяжних Лос-Анджелеса визнав винним у зґвалтуванні та двох інших злочинах сексуального характеру. У березні 2020 року його вже засудили до 23 років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter