Організація “КиївПрайд” каже, що може провести Марш рівності в метро і без дозволу влади

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація “КиївПрайд” відреагувала на прохання Київської міської державної адміністрації (КМДА) обрати іншу локацію для проведення Маршу рівності. Організація зазначила, що готова провести захід у метро і без дозволу влади.

Про це йдеться на сторінці “КиївПрайду” в соцмережах.

ХарківПрайд у метро. Фото: Хмарочос

Нещодавно “КиївПрайд” анонсував проведення Маршу рівності та благодійного ЛГБТ-фестивалю, вперше з початку повномасштабної війни. Вони повідомили, що цього року захід відбудеться в київському метро через безпекові вимоги.

Одразу після цього в деяких телеграм-каналах з’явилась інформація, що влада дозволила провести захід, зупинивши рух потягів на дві години й виділивши 2 мільйони гривень з бюджету на безпекові заходи.

КМДА відреагувала, заявивши, що не давала дозвіл на проведення заходу в метро, і попросила “КиївПрайд” обрати іншу локацію з міркувань безпеки.

У відповідь на це оргкомітет “КиївПрайду” випустив офіційну заяву, де зазначив, що інформація про закриття метро і виділення бюджетних коштів є фейковою, тому і викликала гостру публічну реакцію.

Організація пояснила, що 16 травня звернулася до Київської міської військової адміністрації (КМВА) з пропозицією зустрітись і обговорити варіанти проведення Маршу рівності. Станом на сьогодні така зустріч досі не відбулася.

Організатори стурбовані тим, що спілкування з міською владою стало публічним і емоційним. Вони також спростували інформацію про те, що просили КМДА закрити метро або виділити кошти з бюджету.

Проте в “КиївПрайді” наголосили, що метро є найбезпечнішим місцем для проведення маршу. Про це свідчить позитивний досвід ХарківПрайду.

Організація зазначила, що захід може відбутися в метро навіть без офіційного погодження з КМДА чи Київським метрополітеном, але наголосила на важливості діалогу з владою, сподіваючись на конструктивне співробітництво і спільний пошук рішень.

Нагадаємо, що 1 червня у світі стартував прайд-місяць на підтримку прав та видимості ЛГБТ-спільноти, у звʼязку з цим у столиці України готуються певні активності. Так, 9 червня відбудеться Благодійний освітній фестиваль “КиївПрайд” в артцентрі Closer (вул. Нижньоюрківська, 31). Програма фестивалю складається з лекцій, дискусій, креативних майстерень, ярмарку українських брендів, психологічних консультацій, майстер-класів та музичної програми.

Також на фестивалі відзначать переможців нагороди для союзниць і союзників ЛГБТ-спільноти KyivPride Awards.

А 16 червня відбудеться Марш рівності. Організатори повідомили, що захід відповідатиме безпековим вимогам та буде узгоджений з органами влади. Востаннє Марш рівності в Києві провели 2021 року.

З безпекових міркувань у марші зможе взяти участь не більш ніж 500 людей. Це, зокрема, активісти, ЛГБТ-люди та правозахисні організації, волонтери.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter