Організація із заборони хімзброї каже, що дані про застосування отруйних речовин в Україні “не досить обґрунтовані”

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) заявила, що наявна в розпорядженні організації інформація про можливе застосування отруйних речовин в Україні є не досить обґрунтованою.

Відповідну заяву ОЗХЗ опублікувала на своєму сайті.

Фото: Pixabay

“Росія і Україна звинуватили одна одну та повідомили Організацію про можливе застосування хімічної зброї. Все офіційне листування держав-учасниць за такими твердженнями та звинуваченнями було розміщене на загальнодоступному вебсайті ОЗХЗ та регулярно оновлюється. Інформація, надана до цього часу Організації обома сторонами, а також інформація, що доступна Секретаріату, є не досить обґрунтованою”, – йдеться в повідомленні.

Водночас там наголосили, що ситуація залишається нестабільною і вкрай тривожною щодо можливого відновлення використання токсичних хімікатів як зброї.

У звʼязку зі звинуваченнями у використанні токсичних хімікатів як зброї організація відстежує ситуацію на території України з початку повномасштабної війни.

Відповідно до Конвенції про хімічну зброю, будь-яка токсична хімічна речовина, яка використовується через її токсичні властивості з метою заподіяти шкоду або смерть, вважається хімічною зброєю.

“Ми продовжуватимемо стежити за ситуацією та зберігаємо готовність до розгортання. Ми продовжуємо підтримувати зв’язок із зацікавленими державами та запрошуємо тих, хто може мати підтверджену, обґрунтовану інформацію, поділитися нею із Секретаріатом”, – додали в ОЗХЗ.

Організація запевняє, що продовжуватиме надавати підтримку Україні на її запит у сфері допомоги та захисту від хімічної зброї згідно з Конвенцією про заборону хімічної зброї.

Тим часом секретаріат працює над проведенням навчальних курсів з реагування на надзвичайні ситуації та наданням обладнання для захисту, виявлення та ідентифікації разом з відповідним навчанням.

Раніше в Генштабі ЗСУ розповіли, що російські військові почали систематично обстрілювати позиції українських бійців на фронті хімічними боєприпасами.

З лютого поточного року таких випадків нарахували вже 1412, а за березень – 371, що майже на сотню більше, ніж місяцем раніше. Переважно росіяни скидають з безпілотників гранати К-51 та РГ-ВО. Перша містить сльозогінний газ, а друга – хлорацетофенон, що є речовиною задушливої дії, забороненою міжнародними договорами і Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів.

Нагадаємо, що українська влада активно збирає докази, пов’язані з порушеннями РФ конвенції, і надаватиме технічному секретаріату Організації із заборони хімічної зброї та державам-учасницям інформацію про перебіг розслідування у встановленому порядку.

Читайте також: Заборонені засоби та методи ведення бойових дій, які Росія використовує у війні проти України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter