Генштаб ЗСУ: Застосування росіянами хімічної зброї на фронті стало системним

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Російські військові почали системно обстрілювати позиції українських бійців на фронті хімічними боєприпасами.

Про це розповіли у Генштабі ЗСУ.  

Російські газові гранати, які містять заборонені речовини. Фото: Military Media Center

З 2014-го епізодично, а під час повномасштабного вторгнення вже масово почали фіксувати випадки застосування росіянами аерозольних гранат та інших боєприпасів з отруйними речовинами.

З лютого поточного року таких випадків нарахували вже 1412, а за останній місяць 371, що майже на сотню більше, ніж місяцем раніше. Переважно росіяни скидають з безпілотників гранати К-51 та РГ-ВО. Перша містить сльозогінний газ, а друга – хлорацетофенон, що є речовиною задушливої дії, забороненою міжнародними договорамиі Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів

“Такі дії РФ набувають системного характеру, а тенденція застосування тільки зростає”, – кажуть у Генштабі ЗСУ. 

Ще у 2017 році російська влада повідомила, що нібито знищила усі запаси хімічної зброї, на виконання Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення. Російська пропаганда тоді представляла це як “історичну подію”, бо запаси ліквідували навіть раніше запланованого строку. 

Вже за три роки російські спецслужби отруїли опозиціонера Олексія Навального хімічною речовиною “Новачок”, а Україна та ще півсотні країн марно закликали розслідувати це. 

Нагадаємо, що навесні 2022-го президент Володимир Зеленський застерігав росіян від використовування хімічних боєприпасів, а президент Польщі Анджей Дуда казав, що якщо Росія застосує хімічну зброю, то НАТО може переглянути своє рішення не втручатися у воєнний конфлікт.

Російський офіцер, яких втік з РФ, розповів, як українських військових обстрілювали на фронті снарядами з хлорпікрином. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter