Опублікували оновлений перелік хвороб, що роблять непридатним до військової служби

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони затвердило зміни до положення щодо військово-лікарської експертизи в Збройних силах України. 

Про це йдеться у наказі, що набуде чинності 4 травня 2024 року. 

Скриншот наказу

Положення визначає процедуру проведення військово-лікарської експертизи ВЛК та розповсюджується на військовослужбовців ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, членів їхніх сімей, призовників, військовозобов’язаних та резервістів. 

У новій редакції наказу є “Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві”. Як й передбачалось, там відсутній статус “обмежено придатний до військової служби”. Як раніше пояснювали посадовці, придатних до військової служби розділять на категорії залежно від ступеня функціональності:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

Нагадаємо, що урядовці провели перевірку ВЛК у Києві, результати якої показали порушення, наприклад, спільні огляди чоловіків кількома лікарями. 

З 18 травня 2024 року в Україні набуває чинності закон, згідно з яким усі військовозобов’язані чоловіки мають оновити дані у ТЦК та СП. Посадовці, не чекаючи травня, заборонили надавати консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку. 

Фотографія обкладинки: ArmyInfo 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter