ООН: В Україні загинули вже 1417 цивільних, з яких щонайменше 120 дітей

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні загинули щонайменше 1417 цивільних, серед яких 121 дитина. 

Такі дані Верховного комісара ООН з прав людини. 

Фото: Brendan Hoffman / Getty Images

Окрім загиблих ще щонайменше 2038 людей отримали тяжкі поранення. Серед загиблих дітей 22 дівчинки та 40 хлопчиків, а стать 59 встановити не вдалося. Тяжкі поранення внаслідок бойових дій отримала 171 дитина. 

Водночас в Офісі генерального прокурора кажуть, що кількість загиблих та поранених дітей в Україні більша – 161 та 264 відповідно. 

Більшість зафіксованих ООН втрат серед цивільного населення спричинило застосування вибухової зброї з широкою зоною ураження, зокрема обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та повітряні удари.

В ООН кажуть, що реальна кількість загиблих може бути вищою, адже отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, а багато звітів все ще очікують підтвердження. Це стосується, наприклад, Маріуполя та Волновахи на Донеччині, Ізюма на Харківщині, Попасної на Луганщині та Ірпеня на Київщині, де “є повідомлення про численні жертви серед мирного населення”.

“Ці цифри додатково підтверджуються і не внесені до вищенаведеної статистики”, – кажуть в ООН.

Нагадаємо, що російські військові в Україні систематично вчиняють сім типів воєнних злочинів. До них окупанти вдаються в Харкові, Маріуполі, Чернігові, Гостомелі, Ворзелі, Сєвєродонецьку, Рубіжному та низці інших населених пунктів. 

Допомогти фіксувати злочини росіян може кожен, хто стає їхнім свідком. Зробити це можна за допомогою єдиної платформи для збору інформації. Українці вже допомогли зібрати майже 5 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter