Бучанська різня: як світ реагує на звірства росіян на Київщині

Дата: 03 Квітня 2022 Автор: Наталія Адамович
A+ A- Підписатися

У Міноборони України 2 квітня офіційно повідомили про те, що Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область звільнені від російських загарбників. Ця звістка викликала хвилю радості в українців.

Але незабаром почали з’являтися фото- та відеодокази звірств росіян на окупованій Київщині, свідчення місцевих жителів, яким вдалося вижити в пеклі окупації, яка тривала близько місяця. І разом з українцями від побаченого і почутого здригнувся весь цивілізований світ.

Дії окупантів на Київщині правозахисники вже назвали різнею. А Міноборони в твіттері оприлюднило відео наслідків окупації, провівши паралель зі Сребреницею — геноцидом боснійських мусульман, вбитих сербами під час війни 1990-х років у Боснії.

Житомирська траса після відходу росіян 2 квітня 2022 року. Джерело: armyinform.com

Російські військові від початку нової агресії проти України вдиралися в будинки та квартири місцевих мешканців окупованих населених пунктів, грабували їх, викрадали цивільних, ґвалтували жінок, імітували розстріли, показово страчували людей.

Вони зривали “зелені коридори”, розстрілювали та давили військовою технікою машини тих, хто намагався евакуюватися самостійно. На Житомирській трасі виявлені десятки обстріляних та спалених автівок, біля знищених машин – розстріляні цивільні.

Фото звірств росіян також оприлюднив український фотограф Стас Козлюк на своїй сторінці у фейсбуку. 

Житомирська траса після відходу росіян. Джерело: фейсбук-сторінка Стаса Козлюка

Щоб приховати свої злочини, росіяни намагались спалити тіла жертв. Так, за 20 кілометрів від Києва біля траси під ковдрою знайшли тіла кількох мертвих жінок без одягу, яких росіяни мали намір спалити просто на узбіччі дороги.

Спалені тіла жінок на трасі за 20 кілометрів від Києва. Фото: Михайло Палінчак. Київ. https://twitter.com/mpalinchak

Мер міста Буча Анатолій Федорук повідомив, що в місті виявили братську могилу, де поховано майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них зі зв’язаними руками.

Також 2 квітня були знайдені тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, яких росіяни викрали 23 березня.

На ці та ще десятки воєнних злочинів росіян проти цивільних українців відреагували міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Вона заявила, що приголомшена звірствами в Бучі та інших містах України.

“Повідомлення про те, що російські сили націлені на невинних цивільних осіб, огидні. Велика Британія співпрацює з іншими, щоб зібрати докази та підтримати @IntlCrimCourt  у розслідуванні військових злочинів. Винні будуть притягнуті до відповідальності”, — написала 2 квітня Трасс у твіттері.

Вона також наголосила, що “путінському режиму не дозволять приховувати свою причетність до цих звірств”.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що “шокований жахливими кадрами звірств російської армії на звільненій Київщині”.

“ЄС допомагає Україні та неурядовим організаціям зібрати необхідні докази для переслідування в міжнародних судах”, — зазначив він.

Політик запустив у мережі новий хештег #Бучанська різанина (#BuchaMassacre), анонсував подальші санкції ЄС проти Росії, а закінчив свій твіт українською мовою, написавши “Слава Україні!”.

“Це жорстокість по відношенню до цивільних осіб, якої ми не бачили в Європі протягом десятиліть. Це жахливо і абсолютно неприйнятно, що цивільні особи стають мішенню і їх вбивають”, — відповів Генсек НАТО Єнс Столтенберг на питання журналістки CNN, чи були дії росіян на Київщині актом геноциду.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на тому, що Державний департамент допоможе задокументувати будь-які звірства російських військових, вчинені проти українських цивільних осіб.

“Від світлин вбитих у Бучі українців кров холоне в жилах”, — сказав він в інтерв’ю CNN.

На сайті Європейської ради оприлюднили заяву щодо подій у Бучі та інших містах Київщини під час окупації російськими військами. 

“Величезна кількість загиблих та поранених серед цивільного населення, а також руйнування громадянської інфраструктури показують справжнє обличчя жорстокої агресивної війни, яку Росія веде проти України та її народу. Масові вбивства у Бучі та інших містах України будуть внесені до списку звірств, скоєних на європейській землі”, — йдеться в документі.

У Єврораді заявили, що російська влада “несе відповідальність за звірства, вчинені в той час, коли вони контролювали цей район”.

Водночас у ЄС додали, що винні у військових та інших злочинах, а також урядовці та воєначальники “будуть притягнуті до відповідальності”.

Автори заяви повідомили, що підтримують розслідування воєнних злочинів, яке проводить прокурор Міжнародного кримінального суду, а ЄС сприяє Генпрокуратурі України у збиранні та збереженні доказів військових злочинів.

“Ми повністю солідарні з Україною та українським народом у ці похмурі години для всього світу. ЄС продовжуватиме твердо підтримувати Україну і просуватиме, в терміновому порядку, роботу над подальшими санкціями проти Росії. Президент Путін повинен негайно і беззастережно припинити цю війну”, — йдеться в заяві.

Міністерство закордонних справ Польщі опублікувало в твіттері кілька повідомлень, відреагувавши на звірства росіян на Київщині.  Такі злочини проти цивільного населення заборонені міжнародним гуманітарним правом про збройні конфлікти, стороною якого, між іншим, є Росія, Гаазькою та Женевською конвенціями та міжнародним правом, йдеться в одному з них.

“Світлини мирних жителів, застрелених у потилицю, зі зв’язаними руками, можна порівняти з найтемнішими часами сталінського та нацистського тоталітаризму”, — заявили польські дипломати.

Вони запевнили, що зроблять усе можливе, щоб винних в цих огидних діяннях притягнули до відповідальності.

Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон випустив заяву щодо “мерзенних нападів Росії на невинних мирних жителів в Ірпені та Бучі”.

“Підлі напади Росії на мирних жителів в Ірпені та Бучі є ще одним свідченням того, що Путін та його армія скоюють військові злочини в Україні. Ніяке спростування чи дезінформація Кремля не можуть приховати те, що, як ми всі знаємо, є правдою: Путін у розпачі, його вторгнення провалюється, а рішучість України ще ніколи не була такою сильною”, — переконаний британський політик.

Він заявив, що Британія нарощує санкції проти РФ та військову підтримку Україні, а також розширює пакет гуманітарної допомоги українцям.

Відреагував на злочини російської армії в Україні голова уряду Італії Маріо Драґі.

“Світлини злочинів, скоєних у Бучі та інших районах, звільнених українською армією, вражають. Жорстокість розправ над беззахисними мирними жителями лякаюча і нестерпна. Російська влада має негайно припинити бойові дії, припинити насильство щодо мирних жителів. Їм доведеться дати звіт про те, що сталося. Італія з рішучою твердістю засуджує цей жах та виражає повну близькість та солідарність з Україною та її громадянами”, — йдеться в його заяві, оприлюдненій на офіційному сайті уряду.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда 4 квітня заявив, що Росія має бути притягнута до суворої відповідальності за свої дії у Київській області.

 

“Я глибоко вражений тим, що на околицях Києва скоюються жахливі злодіяння проти мирних жителів. Вбивство безневинних цивільних осіб порушує міжнародне гуманітарне право. Це абсолютно неприпустимо, і Японія засуджує це найрішучішим чином. Росія має бути притягнута до суворої відповідальності за ці дії”,написав він у фейсбуку.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо написав у твіттері, що Канада зробить усе можливе, щоб Росія понесла відповідальність за вчинені нею в Україні масові криваві злочини проти українців. 

“Відповідальні за ці жахливі кричущі вчинки постануть перед правосуддям”, — заявив він.

Його підтримала міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

“Інформація про безглузді вбивства безневинних цивільних в Україні, в тому числі у Бучі, шокує. Канада докладе усіх можливих зусиль, в тому числі розслідуючи воєнні злочини, аби упевнитися, що винуватці понесуть відповідальність”,написала вона у твіттері.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас заявила, що фотографії вбитих російськими військами мирних жителів в Ірпені та Бучі нагадують про масові вбивства, скоєні радянським та нацистським режимами.

“Це не поле бою, це місце злочину. Масові вбивства мирних жителів України з боку Росії є очевидними воєнними злочинами. Нам потрібна мужність, моральна ясність та більше дій, щоб зупинити це. Байдужість — мати всіх злочинів. Докази мають бути зібрані, збережені для суду, а злочинці мають бути передані до рук правосуддя”, — написала вона у твіттері.

Вона сказала, що якнайшвидше потрібен п’ятий раунд жорстких санкцій ЄС проти РФ, а головним пріоритетом має стати “збільшення військової допомоги Україні”.

Засудила звірства проти людяності, скоєні в Бучі та інших українських містах, президентка Молдови Мая Санду.

У шоці від жорстокості до мирних жителів. Молдова рішуче засуджує ці злочини проти людяності, цю незаконну та неспровоковану війну проти України”,написала вона у твітеррі.

4 квітня в Молдова оголосили Днем жалоби за всіма загиблими в Україні.

Відреагував на вбивства росіянами цивільних канцлер Німеччини Олаф Шольц.

“Страшні та жахливі повідомлення доходять до нас з України. Розстріляли мирних жителів, у тому числі жінок, дітей та людей похилого віку, у Бучі, яка ще кілька днів тому контролювалася російськими військовими”,написав він у твіттері.

Водночас політик заявив, що вимагає доступу міжнародних організацій до цих територій, щоб “самостійно документувати звірства”.

“Ми повинні невпинно розслідувати злочини російських військових і притягувати винних до відповідальності”, — підкреслив він. 

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок написала у твіттері, що винні у воєнних злочинах в Україні мають бути покарані. Вона також пообіцяла додаткову підтримку українській армії. 

“Фотографії з Бучі нестерпні. Нестримне насильство Путіна знищує безневинні сім’ї та не знає кордонів”, — йдеться в її повідомленні.

Президент США Джо Байден закликав до судового процесу щодо військових злочинів проти президента Росії Володимира Путіна. Він заявив, домагатиметься нових санкцій після повідомлень про звірства в Україні, пише Associated press.

“Ви бачили, що сталося в Бучі”, — сказав Байден і додав, що Путін “є військовим злочинцем”.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель теж заявив, що шокований звірствами російських військових в Бучі й наголосив, що всі справи мають бути розслідувані. Він також сказав, що Брюссель і надалі надаватиме Україні потужну підтримку.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала до негайного незалежного розслідування злочинів РФ на Київщині.

“Я приголомшена повідомленнями про невимовний жах у районах, з яких відступила Росія. Негайно потрібне незалежне розслідування”, — написала вона у твіттері й запевнила, що відповідальні за ці воєнні злочини будуть притягнуті до відповідальності.

“Знімки з Бучі, звільненого містечка під Києвом, жахливі. На вулицях сотні боягузливо вбитих мирних жителів. Моє співчуття жертвам, моя солідарність з українцями. Відповісти за ці злочини доведеться російській владі”, – написав у твіттері президент Франції Еммануель Макрон.

Відреагував на злочини російської армії  і посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський.

“Я глибоко шокований фотографіями із Бучі. Вбивство мирних жителів є військовим злочином і не може бути виправданим”,написав він у твіттері.

Нагадаємо, що 3 квітня 2022 року, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до складу якої входить більше 20 правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA, звернулася до української влади з вимогою терміново створити алгоритм для дій правоохоронців на звільнених від російських окупантів територіях, зокрема у Бучі, Гостомелі, Ірпені та інших населених пунктах Київщини.

Це необхідно, щоб ефективно задокументувати вчинені злочини та забезпечити розслідування кожного з них. 

Повний текст заяви можна прочитати тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter