ООН та ЄС починають масштабний проєкт із захисту ґендерної рівності в країнах Східного партнерства

Дата: 20 Липня 2020
A+ A- Підписатися

“ООН-жінки” та Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) спільно з Європейським Союзом почали реалізацію трирічної регіональної програми з протидії ґендерним стереотипам та ґендерно зумовленому насильству в шести країнах Східного партнерства: у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та в Україні.

Про це виданню ZMINA повідомили в пресслужбі UNFPA.

Програма “ЄС за ґендерну рівність: разом проти ґендерних стереотипів і ґендерно зумовленого насильства” спрямована на зміцнення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків за допомогою змін стереотипних уявлень про роль чоловіків і жінок у сім’ї та суспільстві, а також зусиль щодо викорінення ґендерно зумовленого насильства, йдеться в повідомленні.

“Це наша перша регіональна програма, що охоплює питання ґендерної рівності в регіоні Східного партнерства. Ми можемо і будемо робити більше для розвитку цього економічного і соціального потенціалу разом з нашими східними сусідами. Після завершення пандемії ми запропонуємо зробити майбутнє Східного партнерства інклюзивнішим”, – каже Лоуренс Мередіт, директор Східного регіону добросусідства в Генеральному директораті Європейської комісії з європейської політики добросусідства та розширення.

Програма спирається на результати поглибленого аналізу ситуації і міжурядових консультацій з шістьма країнами. Вона націлена на залучення до її реалізації широкого кола державних органів, організацій громадянського суспільства та фізичних осіб.

“Ми тісно співпрацюватимемо з урядами та організаціями громадянського суспільства в шести країнах, щоб гарантувати успіх цієї програми. Ця робота зараз стає ще важливішою, оскільки криза COVID-19 призвела до різкого посилення дисбалансу в розподілі обов’язків, зумовлених традиційними ґендерними стереотипами”, – каже Алія Ель-Ясир, регіональна директорка “ООН-жінки” в Європі та Центральній Азії.

У Фонді народонаселення ООН зазначають, що програма спрямована на досягнення реальних змін у поведінці людей, на розширення участі чоловіків у виконанні батьківських і домашніх обов’язків, розширення доступу чоловіків до відпусток з догляду за дитиною і на скорочення числа людей, які страждають від насильства, за допомогою проведення профілактичних заходів з потенційними кривдниками.

Бюджет програми становить 7,8 млн євро. Завдання програми пов’язані з Цілями сталого розвитку, ухваленими ООН у 2015 році, і з Планом дій ЄС на 2016–2020 роки щодо забезпечення ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок “Перетворення життя дівчат і жінок за допомогою зовнішніх зв’язків ЄС”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter