ООН може згорнути свої проєкти в Афганістані, якщо таліби не дозволятимуть жінкам працювати в організації

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Організація Об’єднаних Націй планує у травні згорнути всі свої проєкти в Афганістані, якщо їй не вдасться переконати представників ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”, які захопили владу в країні, дозволити місцевим жінкам працювати в організації.

Про це пише The Guardian.

Жінки у Кабулі, які чекають на роздачу їжі. Фото: EPA

Посадовці ООН кілька місяців ведуть переговори з лідерами “Талібану” про надання дозволу афганським жінкам працювати в ООН, сподіваючись на винятки з указу, але 5 квітня таліби офіційно висунули вимогу, щоб афганські співробітниці не працювали у складі місії ООН на території Афганістану.

Справедливо сказати, що зараз ми перебуваємо в ситуації, коли вся система Організації Об’єднаних Націй змушена зробити крок назад і переоцінити свою здатність працювати там. Але йдеться не про перемовини щодо фундаментальних принципів прав людини”, − повідомив Ахім Штайнер, голова Програми розвитку ООН.

Згортання програм ООН та інших міжнародних організацій в Афганістані найбільше вплине на жінок і дітей. У лютневому звіті Міжнародної кризової групи йдеться про те, що жінки й дівчата часто отримують найменшу частку їжі в афганських сім’ях і є більш вразливими до недоїдання та хвороб.

Якби я уявив собі, що місії ООН сьогодні немає в Афганістані, то переді мною постали б образи мільйонів молодих дівчат і хлопців, батьків і матерів, які, по суті, не матимуть що їсти“, – сказав Штайнер.

За його словами, опублікований у вівторок звіт ООН показує, що країні відчайдушно потрібно більше жінок, які працюють, а її економіка занепадає.

Нагадаємо, у січні 2023 року таліби обіцяли розробити нові правила, які б дозволили афганським жінкам працювати в деяких гуманітарних операціях.

Раніше ZMINA повідомляла, що у грудні минулого року “Талібан” наказав усім місцевим та іноземним неурядовим організаціям в Афганістані заборонити жінкам-співробітницям приходити на роботу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter