Таліби заборонили афганським жінкам, які працюють в ООН, виходити на роботу

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

4 квітня представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”, які захопили владу в Афганістані, повідомили, що афганським жінкам не можна більше працювати на Організацію Об’єднаних Націй.

Про це повідомляє інформагенція Reuters.

Фото: Reuters

Раніше місія ООН в Афганістані (МООНСА) висловила стурбованість тим, що жіночому персоналу в провінції Нангархар заборонили з’являтися на роботу. Згодом виявилося, що заборона стосується всього Афганістану, хоча офіційно про це повідомили не одразу.

Прессекретар ООН Стефан Дюжаррік сказав, що ООН вивчає рішення “Талібану” й зустрінеться з представниками Міністерства закордонних справ Афганістану в Кабулі, щоб отримати додаткові пояснення.

“Місцеві працівниці мають важливе значення для ООН, оскільки надають життєво необхідну допомогу. Приблизно 23 мільйони людей, більш ніж половина населення Афганістану, потребують гуманітарної допомоги”, – зазначив Дюжаррік.

Водночас Організація Об’єднаних Націй попросила приблизно 3300 своїх працівників не приїжджати на роботу в Афганістан до з’ясування обставин.

На сьогодні в ООН працюють близько 400 афганських жінок.

Заборона трудової діяльності афганських жінок в ООН може створити серйозну проблему для продовження місій організації в Афганістані загалом. Цьогоріч ООН виділила країні найбільшу за всю історію організації суму гуманітарної допомоги – 4,6 мільярда доларів. Поки що профінансовано менш як 5% від цієї суми, водночас заборони “Талібану” можуть негативно вплинути на заходи підтримки населення з боку ООН.

Нагадаємо, у січні 2023 року таліби обіцяли розробити нові правила, які б дозволили афганським жінкам працювати в деяких гуманітарних операціях.

Раніше ZMINA повідомляла, що у грудні минулого року “Талібан” наказав усім місцевим та іноземним неурядовим організаціям в Афганістані заборонити жінкам-співробітницям приходити на роботу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter