ООН готова долучитися до гуманітарної місії в Курській області, але очікує дозволу від РФ

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Організація Обʼєднаних Націй заявила про готовність прибути на територію Курської області, яка перебуває під контролем українських військ, проте для цього їй необхідно отримати дозвіл Російської Федерації.

Про це повідомив представник ООН Стефан Дюжаррік, пише “Голос Америки”.

Фото: РБК-Україна

Дюжаррік зазначив це, коментуючи запрошення, яке надійшло від Міністерства закордонних справ України: МЗС закликало представників ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) приєднатися до гуманітарного реагування на українській частині Курської області.

Відомство зазначає, що на окупованих російських територіях українські військові суворо дотримуються міжнародних зобовʼязань у галузі гуманітарного права. З огляду на це Україна запросила ООН і МКЧХ до участі в гуманітарних заходах та проведення моніторингу ситуації.

Наразі Міжнародний комітет Червоного Хреста ще не відповів на запрошення. Минулого тижня ця організація рішуче засудила обстріл колони гуманітарної допомоги на Донеччині, внаслідок якого загинули троє осіб, а ще двоє отримали поранення. Проте в офіційній заяві МКЧХ не вказав, хто саме вчинив напад на гуманітарний транспорт, і лише загально закликав до поваги роботи гуманітарних організацій.

Пізніше українська влада повідомила, що вантажівка з гуманітарною допомогою потрапила під обстріл з боку російських військових. Зрештою європейські лідери засудили цю російську атаку.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України МКЧХ неодноразово зазнавав критики за свою діяльність, зокрема за відмову визнати, що Російська Федерація є відповідальною за вбивства і катування українських військовополонених у колонії в Оленівці.

6 серпня українські військові зайшли на територію Курської області Росії і наразі контролюють десятки населених пунктів. У самій Курській області діє режим надзвичайної ситуації федерального рівня, з прикордонних районів евакуювали понад 130 тисяч людей.

Нагадаємо, що наприкінці серпня голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прибув до Курської області в Росії, де розпочав інспекцію Курської АЕС. У звʼязку з просуванням українських військ АЕС опинилася в зоні досяжності української артилерії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter