Омбудсман закликала правоохоронців розслідувати випадки агресивного ставлення до учасників трансмаршу

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала до правоохоронних органів запит щодо належного розслідування випадків нетолерантного та агресивного ставлення до учасників маршу трансґендерних людей, що відбувся 22 травня в Києві. 

Про це Омбудсман повідомила у фейсбуку. 

Учасники маршу. Фото: ZMINA

У своєму запиті, як розповіла Денісова, вона просить урахувати в межах розслідування ймовірний мотив нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. 

“З повагою ставлюся до конституційного права кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Питання додержання принципу недискримінації під час реалізації громадянами основоположних прав і свобод постійно перебуває на моєму контролі”, – запевнила вона. 

Марш трансґендерних людей відбувся на Михайлівській площі в Києві 22 травня. Учасники вийшли на вулицю з плакатами, а територію проведення охороняло понад 400 представників поліції, Нацгвардії, патрульної поліції, поліції діалогу. Водночас свою акції провели й противники, зокрема члени ультраправого угруповання “Традиція і порядок”, які вигукували в гучномовець “Бог! Батько! Патріархат!”, “Смерть ЛГБТ” та інше. Один з молодиків  у футболці угруповання, тримаючи в руці хрест, навіть спробував прорватися до колони. 

Нагадаємо, що у 2019 році Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами вбивств на ґрунті ненависті.

Минулого року в Житомирі група молодиків зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річну трансґендерну жінку. Спочатку поліція завела справу тільки за статтею “Грабіж”, однак під тиском адвокатів та правозахисників вирішила розслідувати її як злочин ненависті. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter